BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Kuş ölümlerinde korkutan tablo!

Dünyayı şoke eden İsveç'teki toplu kuş ölümleri durmak bilmiyor. Bilim adamları ise henüz ölüm nedenine ulaşabilmiş değil.

Abone ol

İsveç'in Fallköping kentinde, bu sabah bir yerleşim bölgesine yakın yollarda çok sayıda kuş ölüsü bulunduğu açıklandı.

Fallköping sakinleri sabah uyandıklarında yollarda çok sayıda karga ölüsü ile karşılaşırken, görgü tanıkları ölü kuşların dün gece gökten düştüklerini söyledi.

Yaklaşık 100'e yakın ölü kuşu inceleyen İsveçli kuşbilimci Anders Wirdheim, bunların daha çok küçük karga benzeri kuşlar olduğunu, ölümlerin ağır kış şartlarından dolayı soğuk ve yiyecek bulamamaktan kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

Anders Wirdheim, kuş ölümlerinin herhangi bir zehirli yiyecekten kaynaklanmış olabileceğine de dikkat çekerken, kesin sonuçların yapılacak incelemelerden sonra anlaşılacağını kaydetti.

ABD'DE BİN KUŞ ÖLMÜŞTÜ

ABD'nin Arkansas eyaletinde yılbaşı gecesi bin civarında ölü kuş düşmüş, bu rakamın 4 ya da 5 bin olabileceği belirtilmişti. Bu olaydan iki gün sonra da Louisiana eyaletinde 500 civarında ölü kuş düşmüştü.

Kuş ölümlerinin nedeni hala muamma olarak kalırken, bu olayların kıyamet habercisi olduğunu söyleyenler var. Bu kesimler iddialarını dine dayandırıyor ve özellikle İncil'deki kıyamet vahiylerine atıfta bulunuyorlar.

Yetkililer Louisiana'daki kuş ölülerini toplamayı sürdürürken, Arkansas'taki testlerde kuşların iç travma yaşadığı ortaya çıktı. Buna, tek bir sürünün şidddetli ve alışılmadık bir fırtınaya yakalanmasının ya da yılbaşında atılan havai fişeklerin sebep olmuş olabileceği belirtiliyor.Kuş uzmanlarının görüşü, endişeye mahal olmadığı yönünde. Uzmanlar bu tür toplu kuş ölümlerinin açlık, fırtınalar, hastalık, böcek zehiri, insan yapımı yapılarla çarpışla ya da insanın yol açtığı rahatsızlıklar sonucu gerçekleşebildiğini belirtiyor.



DANİMARKA'DA DA ÖLÜMLER OLUYOR


Danimarka'nın Lolland bölgesinde gökten ölü kuş yağdı. Tıpkı geçtiğimiz hafta ABD'nın Arkansas eyaletinde görüldüğü gibi Danimarka'nın Lollland bölgesinde de gökten yaklaşık 3 bin kuşun ölü olarak düştüğü bildirildi.

Biyolog Knud Flensted, Danimarka son 4 yıl içinde ikinci kez gökten ölü kuşların düştüğünü belirterek "Lolland bölgesinde gökten büyük bir grup ölü kaz düştü. Daha önce de Gjörslev bölgesinde benzeri olay yaşanmış gökten aynı anda 30 kaz ölü olarak ormana düşmüştü. Bu tür olaylarda çok sayıda hikaye ve fikir üretilir. Kuşların asıl ölüm nedenini bilmek ise çok güç. En büyük neden yılbaşı akşamı atılan havai fişekler olabilir. Kuşlar bu tür seslere karşı çok hassastır ve şok geçirerek ölebilirler. Havai fişek patlatımı sadece yılbaşı akşamı değil diğer günlerde de yapıldığı için bu tür olayları yılın diğer aylarında da görmek mümkün"dedi. Yetkililer yılbaşı akşamı Samtholm ve Öresund adalarında çok sayıda kuş cinsleri görüldüğünü, kuşların normalde açık deniz üzerinde çok uçmamalarına rağmen havai fişeklerden korkarak adaya gelmiş olabileceklerini söylediler. Bir süre önce ABD'nin Arkansas eyaletindeki küçük Beebe kasabasında da gökten 3 bin'in üzerinde ölü kuş düşmüş ve araştırmacıları şaşırtmıştı.