BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kuş gribinde kafa karıştıran kuşkular

Koçyiğit kardeşlerin Doğubayazıt Devlet Hastanesi'nde muayene edilip evlerine gönderildikleri ortaya çıktı.: Acaba bakanlıklar birbirinden habersiz mi hareket etti?

Abone ol

Kuş gribi nedeniyle yaşamını yitiren Koçyiğit kardeşlerin, ilk götürüldüklerinde Doğubayazıt Devlet Hastanesi'nde kontrol altına alınmamaları, tavuk ölümlerinin başladığı 15 Aralık 2005'te gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı kuşkusunu doğurdu.

Doğubayazıt'ta Tarım Bakanlığı kuş gribi incelemesi yaparken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane yetkililerinin yüksek ateş, öksürük gibi şikâyetlerle gelen çocukları kontrol altına almamaları dikkat çekti.
Uzmanların dikkat çektiği "tedaviye zamanında başlanması durumunda yaşama şansının yüzde 40 dolayında olduğu" gerçeği, Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında bir koordinasyon sorunu yaşandığı ve bunun Koçyiğit kardeşleri ölüme götüren süreçte etkili olduğu iddialarını gündeme getirdi.

20 günlük süreç

İki kardeşin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan süreç, 15 Aralık 2005'ten Sağlık Bakanlığı'nın ilk ölüm vakasının kuş gribi virüsü nedeniyle gerçekleştiğine yönelik açıklamasına kadar geçen yaklaşık 20 günü kapsıyor.

Kuşkulara neden olan kritik takvime göre, kümeste beslediği tavukları eve alan baba Zeki Koçyiğit, hastalanan tavukları 15 Aralık'ta kesti. Tarım Bakanı Mehdi Eker'in dün yaptığı açıklamaya göre de 16 Aralık'ta bölgeden kuş gribi ihbarı Ankara'ya ulaştı.

2-3 gün sonra yüksek ateş, halsizlik, ağızdan kan gelme şikâyetleri görülen çocuklar, 18 Aralık 2005'te Doğubayazıt'taki Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi'ne götürüldüler. Ancak çocuklar, muayenenin ardından evlerine geri gönderildiler. Hastalığın ağırlaştığı aşamaya kadar evlerinde kalan çocuklar, durumları kritikleşince Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildiler.

27 Aralık'ta duyuruldu

Yine Tarım Bakanı Eker'in dünkü açıklamasına göre, bölgedeki kuş gribi şüphesi 26 Aralık'ta teyit edildi. Bölgede kuş gribi görüldüğü de, 27 Aralık'ta kamuoyuna duyuruldu.

Oysa çocuklar, rahatsızlanmalarının üzerinden 13 gün geçtikten sonra, 31 Aralık'ta etkin tedaviye alındılar. Böylece çocuklara ilk hastaneye başvurdukları tarih olan 18 Aralık'tan 31 Aralık'a kadar "kuş gribi" tedavisi uygulanmadı. Mehmet Ali Koçyiğit, 1 Ocak 2006'da, kardeşi Fatma Koçyiğit de dün sabah yaşamını yitirdi.

Anne ve babanın sözleri

Baba Zeki Koçyiğit, yüksek ateş, öksürük ve halsizlik üzerine Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne götürdüğü çocuklarının tekrar evlerine gönderildiğini söyledi.

Anne Marifet Koçyiğit de, "Ciğerim yanıyor. Ah iki evladımı kaybettim. Doğubayazıt'taki doktorlar, zamanında müdahale etseydi, çocuklarım ölmeyecekti. Allah'ım bu acıya nasıl dayanacağımı. Bari diğer çocuklarım kurtulsa" diye gözyaşı döktü.

Bakan Çiçek, 'işgüzarlık' demişti

Koçyiğit kardeşlerin durumuyla ilgili olarak hükümetten çelişkili açıklamalar yapıldı. Hastane yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı da, kardeşlerin durumu konusunda çelişkili açıklamalar yaptı. Mehmet Ali Koçyiğit'in ölüm nedeni konusunda Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Zatürre olarak belirtildi. Bir gün sonra Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de "kuş gribi şüphesi" açıklamalarını yapan görevlileri "işgüzarlıkla" suçlamıştı.

Kaynak: