BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  GÜNCEL

Kurz, 27 yaşında Avusturya Dışişleri Bakanı oldu

Avusturya'da yeni koalisyon hükümeti yemin ederek göreve başladı. Dışişleri Bakanlığı'nı üstlenen 27 yaşındaki Sebastian Kurz, Avrupa'da bu göreve getirilen en genç siyasetçi oldu.

Abone ol

Avusturya'da yeni koalisyon hükümeti yemin ederek göreve başladı. Dışişleri Bakanlığı'nı üstlenen 27 yaşındaki Sebastian Kurz, Avrupa'da bu göreve getirilen en genç siyasetçi oldu.

Kurz, daha önceki hükümette entegrasyondan sorumlu devlet bakanıydı.

Eylül ayındaki Seçimleri Sosyal Demokratlar ve muhafazakar Halk Partisi'nin oluşturduğu iktidar bloğu kazanmıştı.

Seçimlerde Sosyal Demokratlar yüzde 27,1 oranında oy alarak birinci parti olmuştu. Halk Partisi de yüzde 23,8 oranında oy elde etmişti.

Halk Partisi içinde yükselen yıldız olarak görülen Kurz, daha önceki görevi sırasında okullar ve Müslüman göçmenlere yönelik çalışmalarıyla övgü topladı.

Kurz, göçmen çocuklarının Avusturya toplumuyla bütünleşebilmeleri için okula başlamadan önce Almanca konuşmaları şartını getirmişti.

Sebastian Kurz ayrıca, Müslüman din adamları için ücretsiz dil kursları açmış, Müslümanlarla diyalog için bir forum kurmuştu.

Beş yıllık bir süre için halktan yetki alan iktidar partileri, Eylül'deki seçimlerde İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en kötü sonuçlarını almıştı.

Bir dizi skandal ve halka egemen olmaya başlayan atalet duygusu, bu partilere desteği azaltmıştı.

Avrupa Birliği üyeliğine süpheyle bakan göçmenlik karşıtı Özgürlük Partisi ise oyların yüzde 21,4'ünü elde ederek büyük bir başarı göstermişti.

Özgürlük Partisi, iktidarı kamu sektörünü şişirmek ve yolsuzluk yapmakla suçluyor. Parti ayrıca hükümetin çok fazla sayıda göçmene izin verdiğini öne sürüyor.

En genç liderler

Dünyada ülke yönetiminde önemli görevler üstlenen diğer liderler arasında, 28 ya da 29 yaşında olan (tam yaşı bilinmiyor) devlet başkanı olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Dominika'da 32 yaşında başbakanlığa atanan Roosevelt Skerrit de var.

Bhutan'da Jigme Khesar Namgyel Wangchuck da 28 yaşında kral olmuştu.

Swaziland Kralı 3. Mswati ise 1986'da 18 yaşında tahta çıkmıştı.