BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,97
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kurtulmuş yüzde 58'i değerlendirdi

SP lideri Kurtulmuş, referandumda çıkan sonuçların Türk halkı için çok önemli olduğunu söyledi.

Abone ol

Referandum sonucunun yaklaşık yüzde 58'e yüzde 42 civarında olacağının şimdiden görüldüğünü belirten Saadet lideri Kurtulmuş, durumu bir cümleyle özetledi.

Kurtulmuş, Taksim Laresapark Hotel'de düzenlediği basın toplantısında, halk oylamasının kesin olmayan sonucunu değerlendirdi. Referandum sonucunun yaklaşık yüzde 58'e yüzde 42 civarında olacağının şimdiden görüldüğünü belirten Kurtulmuş, ''Öncelikle milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. Bu referandumun sonuçlarının bundan sonra Türkiye'nin siyasal sisteminin daha demokratik bir noktaya gelebilmesi için önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz'' dedi.

Seçimlere yüzde 74'lük bir katılım olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Halkımız 'Evet' demiştir, 'Hayır' demiştir, ama büyük bir oranda bu oylamada yer almıştır. Bu önemli bir sonuçtur. Bu referandum sonucunun en temel sonucunu bir cümleyle özetlemek mümkündür: Milletimiz bir reform sürecinin başlamasını yürekten destekliyor. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye'de sadece bir anayasa değişikliği de değil, bundan sonra çok daha kapsamlı demokratik bir anayasa süreciyle birlikte Türkiye'nin, temel bütün hukuk metinlerinin demokratikleştirildiği bir reform sürecini, milletimizin yürekten desteklediğini ortaya koymaktadır.''

''HALK, 'BEN BU TOPRAKLARIN EV SAHİBİYİM' DEMİŞTİR''

İktidar ve muhalefetin referandum sonuçlarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, halkın kavga istemediğini söyledi.

Türkiye'de anayasa çalışmalarının hiçbir zaman tamamen bitmeyeceğini ve iki temel unsur ortaya çıkmadan bu sorunun giderilemeyeceğini kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Birincisi 'Bu toprakların sahibi kimdir?' Bu soruya tüm halk bugün cevap vererek 'Ben bu toprakların ev sahibiyim' demiştir. İkinci soru da 'Türkiye'deki siyasal sistemin niteliği nedir' sorusudur. Ne yazık ki Türkiye'deki siyasal sistem adı demokrasi olmakla beraber bürokratik oligarşidir. Millet tarafından seçilmemiş, denetlenmeyen birçok kurum ve kuruluşlar millet adına işlerin neredeyse büyük çoğunluğunu görürler. Millet adına denetçi bir sistemle vesayetçi bir yapıdan millet egemenliğine geçilmesi mutlaka sağlanacaktır. İleri, çağdaş ve katılımcı bir demokrasi istendiğini bugün millet, oylarıyla ortaya koymuştur. Böyle baktığımız zaman hayırlı uğurlu olsun. Yarından itibaren Saadet Partisi'nin bir numaralı siyasal gündemi vesayetçi bir sistemden millet egemenliğine geçecek yeni anayasanın hem nasıl hem de muhtevasının nasıl olacağı olacaktır. Bu konuyla ilgili sadece partimiz değil, bütün toplumsal kesimleri harekete geçirecek bir siyasal hareketi başlatacağız.''

Kurtulmuş, bir basın mensubunun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullanamamasını nasıl değerlendirdiği ve CHP'deki lider değişikliğinin referanduma nasıl etki ettiği ile ilgili sorusu üzerine ''Fevkalade büyük bir talihsizlik. Kendisinin yerinde olmak istemezdim. Lider değişikliğinin CHP açısından büyük bir fark yarattığını düşünmüyorum'' dedi.