BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,08
ALTIN 2.446,33
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kurtulmuş referandum kararını açıkladı

SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar ile 12 Eylül'de kaldırılan senato konumuna geçtiğini söyledi.

Abone ol

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar ile 12 Eylül'de kaldırılan senato konumuna geçtiğini söyledi. Kurtulmuş, anayasa değişiklik paketinde eksiklikler bulunsa da referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıkladı.

Cihan muhabirine konuşan Kurtulmuş, gönlünün 2010 yılında çok daha kapsamlı bir anayasa değişikliğinden yana olduğunu belirtti. Artık bu anayasanın millete dar geldiğini ve defaatla değiştirildiğini dile getiren Kurtulmuş, elbiseye yapılan yamaların tutmadığını ve elbisenin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Değişiklikle ilgili kararın bütün anayasa kuralları ihlal edilerek verildiğini anlatan Kurtulmuş, 2007 yılında 411 milletvekilinin oyuyla yapılan anayasa değişikliğine ilişkin verilen kararla birlikte Türk hukuk sisteminde yeni bir dönemin başladığını ifade etti. Parlamento'nun 411 değil bütün milletvekilleriyle de bir yasa çıkarsa bile Anayasa Mahkemesi'ne takılacağını, çünkü mahkemenin fiilen 12 Eylül'de kaldırılan senatonun yerine geçtiğini kaydeden Kurtulmuş, Yüksek Mahkeme'nin kendisini Meclis'in üstünde gördüğünü, anayasa değişikliklerini beğenmedik diyerek değiştirebileceğini vurguladı.

Bundan kurtulmanın tek yolunun ise dar bölge, iki turlu seçimle seçilmiş olan 300 temsilciden oluşan bir 'anayasa meclisi'nin oluşturulması olduğunu anlatan Kurtulmuş, bir yıl boyunca yeni anayasanın hazırlanacağını, daha sonra da referanduma gönderilmesi için Meclis'e sevk edileceğini belirtti. Son kararla birlikte Türkiye'nin başka yolunun kalmadığını vurgulayan Kurtulmuş, kör düğümün böyle aşılacağını kaydetti.

"ANAYASA MAHKEMESİ YASA YAPMIŞTIR"

Anayasa Mahkemesi'nin henüz yasalaşmamış bir metni değerlendirmemesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, sadece şekil yönünden inceleyebileceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi'nin tırnak içerisindeki iki kelimeyi değiştirerek aslında yasa yapıcının murat ettiğinin tam zıddı bir yasa yaptığını dile getiren Kurtulmuş, 11 kişinin yasa değiştirmediğini, yeni bir yasa yaptığını, kararın hukuki değil siyasi olduğunu belirtti.

Bu kararla da aslında Türkiye'deki mevcut siyasi yapıyı çok değiştirmeyecek, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısını değiştiren maddeleri iptal etmeyerek yeni bir siyasi tartışmanın önünün kapatıldığını ve bir orta yolun bulunduğunu anlatan Kurtulmuş, Türkiye'nin hukuk tarihinde önemli bir mahkeme kararı olarak yerini alacağını kaydetti.

Anayasa yapım sürecinde yaşananların eksik ve yanlış olduğunu savunan Kurtulmuş, mevcut anayasa maddelerine göre ileri bazı maddeler içerdiği için, Türkiye'de demokratikleşme yolunda hiç yoktansa ileri bir adım içerdiği için referandumda 'evet' diyeceklerini vurguladı.

Bu milletin ülkenin kiracısı değil ev sahibi olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, vesayet rejiminin düzeneklerini değiştiren ve millet egemenliğinin önünü açan her adımı, eksik ve hatalı bulsalar da desteklemek durumunda olduklarını sözlerine ekledi.