BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,58
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

Kürt kadınlar IŞİD’e karşı ölmeye hazır!

IŞİD'in Kobani’de devam eden yoğun saldırılarında YPG'nin kadın kolu Kadın Savunma Birlikleri’nin komutanı 'Kürt kadınların ölmeye hazır olduğunu' söyledi.

Abone ol

Kobani'de son günlerde IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ile YPG (Halk Savunma Güçleri) arasında yoğunlaşan çatışmalarda Suriye'nin kuzeyindeki birçok yerde olduğu gibi Kürt kadınlar cephede yer alıyor.

BBC Türkçe'ye konuşan, Kobane'deki YPG/YPJ komutanı Meysa Abdo Kobani'deki çatışmaların yoğun olarak devam ettiğini ve yaklaşık 500 kadının da cephelerde yer aldığını söyledi. 

"YPG'NİN HER MEVZİSİNDE KADIN VAR"

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye konuşan Kobane’de YPG-YPJ komutanı Meysa Abdo, Irak ve Suriye’de kadınları tutsak alan, zorla evlendiren IŞİD’e karşı savaşta kadınların aldığı yeri, “Burada YPG’nin her mevzisinde kadınlar var. Bütün Kobani’nin kadınları direniş içerisinde. 10’dan fazla kadın şehitimiz var” diye anlattı.

Abdo, Kobani’de şimdiye kadar üç kadının ‘fedai eylemi’yle tek başlarına ağır silahlarla IŞİD mevzilerine girerek, birçok IŞİD militanını öldürdüğünü, daha sonra da öldürüldüklerini anlattı. Kobani’de kadınların fedai ruhuna sahip olduklarını söyleyen Abdo, kadınların bu savaşta ölmeye hazır olduklarını belirtiyor.

"TÜRKİYE'DEN DE GÖNÜLLÜ KADINLAR VAR"

Abdo’ya göre Türkiye’den de birçok gönüllü kadın Kobani’ye gelerek savaş saflarına katılmış.

YPJ’ye kadınların önce eğitim alarak girebildiklerini belirten Abdo, kimseyi eğitimsiz savaştırmadıklarını aktarıyor. Küçük kız çocukları Kobani’de yardım işlerinde, yaşı büyük kadınlar ise cephe için yemek hazırlamakta görevlendiriliyorlarmış.

"BİZ ÖLMEDEN KOBANE'YE GİREMEZLER"

Çatışmaların aralıksız devam ettiği Kobani’de IŞİD’in bazı tepeleri ele geçirdiğini ancak stratejik bölgelerde YPG’nin hakim olduğunu belirten Abdo, mevzilerini terketmeyeceklerini söylüyor.

Abdo’nun ifadeleri şöyle: “Biz olduğumuz yerde kalacağız. Direneceğiz, bir adım geri adım atmayacağız. Tek birimiz kalana kadar orada direneceğiz. Kobani’ye ancak hepimizi öldürürlerse girebilirler. Kobani Şengal gibi savunmasız değil, Kobani Musul değil. Bir buçuk yıldır Kobani’de büyük bir direniş var. Şimdi o direniş devam ediyor, edecek.”

Fotoğraf BBC Türkçe'den alınmıştır