BIST 10.070
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,44
HABER /  DÜNYA

Kürt hükümeti bir türlü kurulamıyor!

Irak Kürdistan bölgesinde seçimler üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yeni hükümet kurulmasına yönelik girişimlerden sonuç alınamadı.

Abone ol

Bölgede Goran (Değişim) hareketinin seçimlerde KDP'nin ardından ikinci parti çıkması KDP-KYB dengesi üzerine kurulan yönetim kademesini sarstı.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre KDP'nin Goran'la hükümeti kurma konusunda anlaşması Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB'de tepki ile karşılandı. Tepki dün KDP'nin Süleymaniye temsilciliğine silahlı saldırı ile farklı boyut kazandı. Bir saat içinde iki kez saldırı gerçekleştirilen KDP temsilciliğinde bir peşmerge yaralandı. Kürdistan Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, taraftarlarını sakin olmaya çağırırken, "Bu planlı bir eylemdir" dedi.

6 AYDIR HÜKÜMET KURULAMADI!

Kuzey Irak'ta parlamento seçimleri yapılmasının üzerinden altı ay geçmesine rağmen hükümet hala kurulamadı. 111 sandalyeli Kürt Parlamentosu'nda Barzani'nin liderliğini yaptığı KDP 38, Goran(Değişim) 24 ve Talabani’nin partisi KYB 18 sandalyesi var. 21 Eylül 2013’te yapılan seçimlerden bu yana hükümet kurulamaması iç ve dış nedenlere bağlanıyor. Başbakan Neçirvan Barzani'nin üçlü koalisyon arayışında, Goran ve KYB, silahlı kuvvetlere hükmedilmesi konusunda anlaşamadı. Goran, KDP ve KYB'nin silahlı kuvvet varlığının eşitsizlik yarattığını, bu sorunu giderebilmek için İçişleri Bakanlığı ya da Peşmerge Bakanlığı'nın kendisine verilmesini istiyor. KYB ise Peşmerge Bakanlığı’nın kendisinde kalmasını şart koşuyor. İki partinin talebine KDP'nin mesafeli yakalşması hükümet kurma sürecini zora sokuyor. Bir süre önce KDP'nin Goran'la, İslam Toplumu'nun da desteğini alarak hükümet kurma konusunda mesafe alması KYB'de tepki ile karşılandı. Tepki dün Süleymaniye'de saldırı ile sonuçlandı.

"SALDIRANLARIN ELLERİNDE YEŞİL BAYRAK VARDI"

Erbil merkezli Rudaw internet sitesi, Süleymaniye’deki KDP merkezinin iki kez silahlı saldırıya uğradığını, ikinci saldırıda saldırıda iki peşmergenin yaralandığını duyurdu. Saldırıdan sonra bina önünde toplanan KDP taraftarları, protesto gösterisinde bulundu. KDP’nin bina yetkililerinden Helo Ehmed Kurde, “3 otomobille ellerinde yeşil bayraklarla gelenler KDP binasına kurşun yağdırdılar” dedi. KDP’den başka bir yetkili ise yeşil bayrağın KYB tarafından kullanılmasına rağmen saldırının bu parti ile ilgisinin olmadığını söyledi. Kürdistan Bölgesi Bilgi ve Güvenlik Ajansı yetkilisi Lahur Şex Cengi, saldırının Kürdistan bölgesi ve Süleymaniye’nin güvenliğini yıkmayı amaçladığını ifade etti. KDP binasına saldırıdan sorumlu KYB'nin Süleymaniye yetkilisi Letif Şex Ömer, saldırıyı kınadı. Ömer, "Saldırı KYB'nin çıkarına karşı yapılmıştır" diye konuştu.

"KÜRDİSTAN'DAKİ ÇEVRELERİN İŞİ DEĞİL"

Kürt Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani ise saldırı sonrası yazılı bir açıklama yaparak, KDP taraftarlarını sakin olmaya çağırdı. Saldırı ile bölgedeki demokratik atmosferin yok edilmeye çalışıldığına vurgu yapan Barzani, "Biz bu saldırıyı Kürdistan’daki demokratik atmosferin yok edilmesine yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple de bu planlı eylemin Kürdistan’daki siyasi çevrelerin işi olmadığını düşünüyoruz. Herkesi temin ederiz ki durum tamamen kontrol altına alınmıştır ve Süleymaniye’deki güvenlik güçlerimiz, asayiş ve polis gücümüz bu olayı incelemek üzere görevlendirilmiştir. Ben de güvenlik güçlerimizin Süleymaniye’deki olayı araştırıp halkın ve Süleymaniye’nin güvenliğini koruyacaklarına inanıyorum. Bu sebeple de biz, tüm KDP taraftarlarının sakin bir şekilde Kürdistan bölgesi güvenlik güçlerine güvenmelerini istiyoruz" dedi.