BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.422,54
HABER /  EKONOMİ

Küresel piyasaların odağında Fed tutanakları var

Küresel piyasalar dün genel olarak sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlerken bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 29 Ocak tarihli toplantısının tutanaklarında önümüzdeki dönem politikalarına yönelik ipuçları aranacak.

Abone ol

ABD'de dün açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksinin son dönem açıklanan makroekonomik veriler gibi beklentilerin çok altında kalmasının ardından dolar endeksi yılbaşından bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, hisse senedi piyasalarında ise karışık bir seyir izlendi.

Dow Jones endeksi dün yüzde 0,15 oranında değer kaybederken, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,68, S&P 500 endeksi yüzde 0,12 oranında yükseliş kaydetti. Bugün Fed'in 29 Ocak tarihli toplantısının tutanaklarında, gelecek toplantılara ve para politikasına yönelik ipuçlarının aranacağını belirten analistler, sert hava şartları nedeniyle beklentilerin altında kalan makroekonomik verilerin piyasalara etkisinin şimdiye kadar güçlü olmadığını, ancak önümüzdeki hafta hareketlenecek veri takvimi ile piyasalardaki hareketliliğin daha da artabileceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında, ABD'de kötü gelen verilerden destek bulan avro/dolar paritesi 1,3773 seviyesine kadar yükselirken, analistler, paritede 1,38 direncinin takip edileceğini belirtiyor. Almanya'da DAX endeksi dün günü yatay bir seyirle 9.660 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,75 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksinin 65.500 direnç seviyesinin üzerinde tutunamamasının ardından özellikle banka hisselerinde etkisini artıran satışlar dikkati çekti. Döviz piyasasındaki düşük volatiliteye karşın hisse senedi piyasalarındaki güçlü satışlarla ilgili olarak çok bariz bir sebep ortaya koyamayan analistler, genel olarak, kar satışları, küresel ve yurt içinde devam eden politik gerginliklerin dünkü düşüşü tetiklediğini tahmin ediyor. BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin güçlü direnç konumunda izlenmeye devam edileceğini vurgulayan analistler, 63.700 - 63.500 aralığının destek konumunda olduğunu belirtiyor.