BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kürdistan'a Filistin statüsü istenecek

Irak'ın kuzeyinde Erbil'de yapılacak olan Kürt Ulusal Kongresi’nde Kürtler, gözlemci devlet statüsünü konuşacak.

Abone ol

Erbil’de 24 Ağustos’ta toplanacak konferansta Kürtler dünyadaki statülerini tartışmaya açacak, BM’de Filistin gibi gözlemci devlet olmayı konuşacaklar

Taraf gazesinin manşetine taşıdığı göre, 24- 26 ağustos tarihleri arasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Hewler’de (Erbil) yapılacak olan Kürt Ulusal Kongresi’nde Kürtlerin, Birleşmiş Milletler’de (BM) Filistin gibi gözlemci devlet statüsüne sahip olması gündeme getirilecek.

Rojava’daki gelişmelerin gölgesinde geçecek olan kongrede ağırlık olarak Kürt ulusal birliği ve uluslararası alanda Kürtlerin statüsünü belirlemek üzerinde durulacak. Irak, Türkiye, Suriye ve İran başta olmak üzere farklı ülkelerde yaşayan Kürtleri temsilen 500 delegenin kongreye katılması bekleniyor.

İSLAMİ PARTİ KRİZİ AŞILDI
Öte yanden kongre için belirlenen tarihin Rojava’daki gelişmeler doğrultusunda değişebileceği ifade ediliyor. Birçok katılımcının, özellikle de PKK delegelerinin Rojava’daki gelişmeleri gündeme getirmesi bekleniyor. Bölge ülkelerinin Suriye’deki olaylara yaklaşımı, Rojava’da yaşanan gelişmeler ve Kürtlerin hedef haline gelmesi başta gelen gündem maddeleri arasında yer alacak. İslami partiler kongre kontenjanına alınmadığı için daha önce tartışmalar yaşanmıştı. Geçtiğimiz günlerde kongreye İslami partilerin de katılmasına karar verilmesiyle bu kriz de aşılmış oldu. Filistin’e BM’de tanınan gözlemci devlet statüsü Kürtler için de bir model olarak tartışmaya açılacak. Katılımcıların bu konuda fikir birliği içinde olması bekleniyor.