BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,83
ALTIN 2.422,39
HABER /  DÜNYA

Kürdistan hükümeti kuruldu seferberlik çıktı

Irak'ta tam bir kaos yaşanırken, 9 aydır kurulamayan Federal Kürdistan Bölgesi hükümeti sonunda oluşturuldu. İlk karar da seferberlik ilanı oldu.

Abone ol

Federal Kürdistan Bölgesi'nin sekizinci hükümet kabinesi seçimlerden 9 ay sonra dün kuruldu ve yemin ederek görevine başladı. Hükümetin aldığı ilk karar da seferberlik ilan etmek oldu.

Hükümetteki en önemli koltuklar 3 parti arasında paylaşıldı.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde Eylül 2013'te yapılan seçimlerin üzerinden dokuz ay geçtikten sonra, Irak'ın yeni bir kaos ortamında girdiği sırada yeni Kürt hükümeti kuruldu.

Seçimleri Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin KDP'si birinci, Goran hareketi ikinci ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin YNK'si üçüncü bitirmişti. 24 bakandan oluşan sekizinci hükümetin üyeleri dün parlamentoda yemin ederek görevlerine başladı.

3 PARTİ KOLTUKLARI PAYLAŞTI

Başbakan Neçirvan Barzani olurken, yardımcılığına Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani getirildi. Peşmerge Bakanlığı Goran hareketine gitti. Yeni hükümette Kürdistan İslam Cemiyeti (Komel) ile Kürdistan İslami Birliği'nin (Yekgito) de bakanlıkları bulunuyor.

İLK KARAR SEFERBERLİK İLANI OLDU

Barzani başbakanlığındaki hükümetin aldığı ilk karar IŞİD'e karşı seferberlik ilanı oldu. Karardan sonra halk askere gitmek için isim yazdırma sırasına girdi.

FİYATLAR PATLADI

Öte yandan büyüyen IŞİD tehdidi Hewler'de hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Benzin fiyatları 500 dinardan, bir hafta içinde 1500 dinara çıktı. Kerkük ve diğer bölgelerde de benzer şekilde hem yakıt fiyatları hem de gıda fiyatları önemli oranda artış gösterdi.

Ayrıca Kürdistan Bölgesi, yoğun bir göç dalgasıyla da karşı karşıya bulunuyor. Musul'un işgaliyle Hewler ve Duhok'a kaçan onbinlerce kişinin yanısıra, IŞİD çetelerinin Türkmen bölgesi Telafer'i büyük bölümünü ele geçirmesiyle buradan da onbinlerce kişi kaçarak Kürt bölgelerine sığındı.