BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  GÜNCEL

Kumanda tahrik nedeni sayıldı ve...

Vedat Özdemir ’in cezası, televizyon kumandası tahrik nedeni sayılınca 18 yıl 4 aya indi.

Abone ol

Almanya'da eşi Aynur Özdemir'i öldürdükten sonra Türkiye'de müebbet hapis cezasına çarptırılan Vedat Özdemir 'in cezası, televizyon kumandası tahrik nedeni sayılınca 18 yıl 4 aya indi. Üye hâkimin "kumanda fırlatmanın karşılığı tokat olabilir" diye şerh koyduğu kararla birlikte Özdemir, 7 yıl sonra serbest kalacak.

Almanya'da bir motor fabrikasında çalışan 4 yıllık evli Vedat Özdemir, Zündorf kentinde oturuyordu. Aynur Özdemir 8 Haziran 2007 günü izin tarihi konusunda eşiyle tartıştığı sırada televizyon kumandasını eşine fırlattı. Öfkelenen koca da 11 kez bıçakladığı eşini öldürdü. Aynı gün evdeki altınları ve eşine ait cep telefonları ile pasaportu alarak Türkiye'ye kaçan Vedat Özdemir İstanbul'da bir otelde yakalanarak cezaevine gönderildi.

YARGITAY'IN ŞAŞIRTAN KARARI

Tutuklu yargılanan Vedat Özdemir mahkeme ifadesinde, "Tatil meselesi yüzünden eşimle tartıştım. Bana televizyon kumandasını fırlattı. Ben de sinirlerime hakim olamayınca masanın üzerindeki bıçağı alarak eşimi vücudunun çeşitli yerlerinden bıçakladım" dedi. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 2008 tarihli kararında sanığa müebbet hapis cezası verdi. Yargıtay 1.Ceza Dairesi ise "Maktulün sanığa televizyon kumandasını atması nedeniyle haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılmaması" yüzünden mahkemenin kararını bozdu. Yerel mahkemede tekrar yargılanmaya başlayan Vedat Özdemir hakkında bu kez lehe bir karar çıktı. Vatan gazetesinin haberine göre mahkeme, oy çokluğuyla, televizyon kumandasını haksız tahrik sayarak Vedat Özdemir'in cezasını 18 yıl 4 ay hapis cezasına indirdi.

HÂKİM: KUMANDA FIRLATMANIN KARŞILIĞI TOKATTIR

Karara muhalif kalan üye hâkim, "Sanık, eşinin kendisine televizyon kumandası fırlattığını beyan etmiştir. Sanığın bu savunması doğru kabul edilse dahi yani yaptıkları kavgada kumandayı fırlatmış olsun. Bunun karşılığı bir tokat veya aynı şekilde ona televizyon kumandası fırlatmaktır. Olayda haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasının koşulları bulunmadığı görülmektedir. Sanık kararlı bir şekilde canavarca bir hisle defalarca maktuleyi bıçaklayarak öldürme olayını gerçekleştirmiş, bir de ölümü garanti gerçekleşsin diye üstüne kapıyı kilitlemiştir. Sanığa az ceza tayinine hükmedilmesi yönündeki görüşe katılmıyorum " dedi. İnfaz yasasına göre 18 yıl 4 ay hapis cezasının infazı 12 yıl olarak hesalanıyor. Bu kapsamda yaklaşık 5 yıldır cezaevinde bulunan Özdemir, 7 yıl sonra serbest kalabilecek.

ALMANYA'DA OLSA ÖMÜR BOYU ALIRDI

Alman yasalarına göre namus cinayeti işleyen birisi ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanır. Eğer mahkeme iyi hali göz önüne alırsa mahkûm yaklaşık 18 yıl sonra 5 yıl süre için şartlı tahliye edilir. Mahkûmun serbest bırakılması için en az 23 yıl hapiste cezasını çekmesi gerekir.

AYŞE PAŞALI'DA FARKLI KARAR VERMİŞTİ

Eski eşi Ayşe Paşalı'yı tecavüz edip öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbede çarptırılan İstikbal Yetkin'e tahrik ve iyi hal indirimi yapılmamasına Yargıtay'dan da destek gelmişti. Yargıtay Başsavcılığı, yerel mahkemenin indirimsiz cezasına onama talep etmişti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 hâkimden oluşan mahkeme heyeti, 1'e karşı 2 oyla Yetkin'in barışma teklifine, "hakaret" içeren söz ve davranışlarla karşılık vermesini "kendisini savunma amaçlı olarak" yorumlamış ve haksız tahrik olarak görmemişti. Mahkeme, eski eşini 11 yerinden bıçaklayarak öldüren sanığın mahkemede "Pişmanım" demesini ise samimi bulmamış ve iyi hal indirimi yapılmasına da gerek görmemişti. 1. Ceza Dairesi'nin bu kararı onaması halinde Yetkin 30 yıl hapis yatacak.