BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kulaklık yoksa hoparlörden konuşun

Cep telefonlarının sağlığa etkileriyle ilgili tartışmalara Sağlık Bakanlığı son verdi. İşte Bakanlığın raporu...

Abone ol

Cep telefonlarının sağlığa etkileriyle ilgili tartışmalara Sağlık Bakanlığı son verdi. Bakanlığın hazırladığı raporda 'telefonunun cepte taşınmaması, kablo yoksa hoparlörle konuşulması' gibi uyarılar bulunuyor

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanılan cep telefonlarının insan sağlığına etkileri belirlemek ve kamuoyunu bilgilendirmek için yeni bir çalışmaya imza attı. Birçok bilimsel veriyi değerlerdiren bakanlık bu kapsamda 'Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu' oluşturuldu. Kurul tarafından yapılan çalışmalar sonucunda cep telefonu kullanılması ile ilgili rapor hazırlandı. Cep telefonlarının sağlığa etkisi ile ilgili olarak yurt içi ve yurt dışındaki tüm araştırmaların değerlendirildiği bilimsel kurulun hazırladığı raporda, cep telefonu kullanımı konusunda halka yönelik önerilere yer verildi. Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenimin uzaklıkla azaldığının vurgulandığı rapora göre, kablolu kulaklık kullanılması telefonun baş bölgesinden uzak tutulmasını sağladığından, cep telefonlarının zararlı etkileri azaltılabiliyor. Kulaklığın olmadığı durumlarda 'hoparlör' modu tuşlanarak, sesli görüşme ile telefondan uzak konuşulması öneriliyor.

KISA MESAJLARDAN YARARLANIN

Bakanlık, çocuklarda cep telefonu kullanmamasını tavsiye etti. Raporda, cep telefonlarının araçlar içerisinde kullanılması ve taşınması önerilmiyor. Buna gerekçe olarak araç içinde metal çeperlerden yansıyan elektromanyetik alanın şiddetinin, açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya yol açtığı gösteriliyor. Cep telefonuyla yapılan görüşmelerin kısa tutulması ve daha çok kısa mesajlardan yararlanılması isteniyor. Hat bağlanıncaya kadar telefonun vücuttan uzak tutulması isteniyor.

SAR DEĞERİ DÜŞÜK OLSUN

• Hamileler cep telefonu kullanmamalı.

• Mümkün se cep telefonu yerine kablolu sabit cihazlar kullanılmalı.

• Cep telefonu alınırken SAR değeri düşük telefonlar tercih edilmeli.

• Cep telefonları olabildiğince vücuttan uzakta kullanılmalı ve bulundurulmalı.

• Bebek ve yatak odaları ile çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmamalı.

• Uyurken cep telefonları kapatılmalı. Bu mümkün değilse an azından başucundan cihaz 1 metre uzağa konulmalı