BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.443,75
HABER /  GÜNCEL

Krueger'in uyarıları var

IMF Başkan Yardımcısı Krueger, reformların devamını istedi. Büyümenin makul seviyelere inmesinin önemine dikkat çeken Krueger hükümete uyarılarda bulundu.

Abone ol

IMF Başkan Yardımcısı Krueger, büyüme hızının makul seviyelere inmesi gerektiğini belirterek, önceliğin enflasyonu artırmadan büyümeyi hızlandırmak olduğunu söyledi. Krueger, reformların devamlılığını vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Anne Krueger, önümüzdeki birkaç yıl içinde büyüme hızının daha makul seviyelere inmesi gerektiğini belirterek, öncelikli konunun enflasyonu artırmadan büyümeyi hızlandırmak olduğunu söyledi.

Krueger, Forum İstanbul-Hedef 2023 toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin reformları devam ettirmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydederek, vergi reformu, emeklilik ve eğitim sistemine yönelik çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

Krueger, Türkiye’de enflasyonun yüzde 2 ile 4 oranlarına düşürülmesi durumunda, karar verme mekanizmalarının da daha iyi çalışacağını ifade etti. Yapısal reformlarda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirten Krueger, mali disiplinden taviz verilmemesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla hedefinin büyümeyi frenlemeyeceğini belirten Krueger, “Kamu borcu/GSMH oranı yüzde 75 ile hala yüksek düzeyde. Faiz dışı fazla borcun azaltılması için önemli. Mali disiplinin sağlanması hayati bir meseledir” dedi.

VERGİ TABANI GENİŞLEMELİ

IMF Başkan Yardımcısı, sosyal güvenlik sistemi açıklarının GSMH’deki payının 10 yıl içinde yüzde 1’den inmesini sağlayacak düzenlemenin kararlılıkla uygulanması gerektiğini belirtti. Yüksek vergi oranlarının kayıtdışını sağladığını belirten Krueger, öncelikle Kurumlar Vergisi tabanının genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

İŞGÜCÜNDE REFORM GEREKLİLİĞİ

İş piyasasında yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Krueger, Türkiye’de işten çıkarmalarda OECD ülkelerinin ortalamasının üzerinde tazminat ödendiğini söyledi. Krueger, “İşgücü piyasasındaki esnek olmayan durum işsizlik oranına da yansımaktadır. İşgücü piyasası reformu dikkatle ele alınmalı. Somut sonuçlar için bu reform hayata geçirilmeli” diye konuştu.

Kaynak: