BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kriz sonrasında gıda öne çıkacak!

Ak Partili vekil global kriz sonrası dünyada büyük değişimler olacağını ve gıda sektörünün öne çıkacağını söyledi.

Abone ol

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ordu Milletvekili Hilmi Güler, global kriz sonrası dünyada büyük değişimler olacağını ve gıda sektörünün öne çıkacağını söyledi.

Hilmi Güler yaptığı açıklamada, tüm dünyada etkili olan ekonomik kriz sonrası gerçekleşecek değişimler, öne çıkacak sektörler ve alınması gereken önlemler konusunda değerlendirmelerde bulundu. Gıda sektörünün yakın gelecekteki en önemli saha olacağını ifade eden Güler, "Özellikle Çin ve Hindistan'ın orta sınıfının hali ve vaktinin düzelmesiyle gıda tüketimi artacak. Dolayısıyla bölgemizde üretim açısından zengin olan bal ve fındık ürünlerinin geleceğini parlak görüyorum. Kriz sonrası dünya kesinlikle eskisi gibi olmayacak. Türkiye de olmayacak. Buna hazırlıklı olmak lazım. Yerel anlamda Ordu'da da değişimler gerekiyor. Bir tarafta fındık ve bal gibi çok değerli ürünleri var. Mutlaka yaygınlaşacağını söyleyebilirim. Balık da diğer bir besin kaynağı durumunda. Ordu'da bunların hepsi var" dedi.

Zenginliklerin değerlendirilmesi konusunda mevcut kuruluşların çalıştığını ancak farklılıkların öne çıkartılarak markalaşılması gerektiğini belirten Güler, "Ben olaya biraz daha farklı bakarak değişik ne yapabiliriz açısından değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Örneğin balın markalaşmasını sağlamamız gerekiyor. Bu kadar çile çekiyoruz, çadırlarda yatılıyor ve göçebe hayatı yaşıyoruz. Aslında çok zor ve özveri gerektiren bir iş yapıyoruz. Arının ağzından balı alıyoruz. Ancak bu balın tanıtımını
başaramıyoruz. Okyanusta yüzüyoruz, derede boğuluyoruz. Ordu'nun değerlerinin zenginleştirilmesi için oturup çalışalım. Herkes birbirine vazife vermesin. İş buyurmasın. Çünkü bu iş hepimizin. Hükümetimiz zaten bu konuda çok hassasiyet gösteriyor. 500 dolarlık tarım gelirini 3 bin dolara çıkardık. İhracatımız arttı.1980'li yıllarda Türkiye'nin toplam ihracatı 4 milyar dolarken şimdi bunu sadece 4 ayda tarımda yapıyoruz. Havadan sudan sağladığımız enerjiyi hiç saymıyorum. İsmimizi nasıl daha iyi bir marka
yapabiliriz bunun için uğraşacağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE GİBİ KOCAMAN BİR ÜLKE ET VE BAL İTHAL EDİYOR, BU NASIL BİR SAÇMALIK?"

Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın tüm Avrupa'nın tarımsal ihtiyacını karşılarken, Türkiye'nin dışarıdan tarımsal ithalat yapmasını kabullenemediğini dile getiren Güler, "Örneğin Hollanda'ya bakalım. Bizim Konya kadar bir yer. Bütün Avrupa'nın peynirini, tereyağını yapıyor. Biz kocaman bir ülkeyiz, et ithal ediyoruz. Kaçak yapay bal geliyor. Bu nasıl bir saçmalık? Piyasada ne eksiklik varsa halledelim. Bilindiği gibi son yıllarda hükümetimizin diğer ülkelerle de açılımı var. Biz artık 72 milyonluk bir ülke değiliz. Suriye ile sınırlarımızı kaldırdık. Irak ve İran'la da öyle olacak. Böyle düşünülürse 150 milyonluk bir birliğiz. Onlar da bizim ürünlerimizden yesinler. Bol bol fındık ve bal yiyelim, yedirtelim. Birbirimizi yemeyelim, fındık ve bal yiyelim" şeklinde konuştu.