BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,95
HABER /  EKONOMİ

Kriz kahininden çözüm süreci kehaneti

New York Üniversitesi'nden ekonomist Nouriel Roubini, çözüm sürecinin olası etkilerini anlattı.

Abone ol

New York Üniversitesi'nden ekonomist Nouriel Roubini, çözüm süreci ne ilişkin, ''Askeri harcamalar azalacak, bu bölgelere daha fazla yatırım yapılacak. Sosyal istikrar gelişecek ve bölgede uzlaşma sağlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir'' dedi.

Roubini, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsorluğunu yaptığı ''Uludağ Ekonomi Zirvesi''ndeki ''Dünya ekonomisinin yönü ve Türkiye ekonomisinin geleceği'' başlıklı konuşmasında, Türkiye'nin ekonomik politikaların doğru yönde ilerlediğini, iş dünyasında büyük bir dinamizm bulunduğunu vurguladı.

Küresel ekonomide yükselen iyileşmeler yaşandığını, buna karşın küçülme risklerinin de bulunduğunu belirten Roubini, Türkiye gibi piyasalarda iyi gelişmeler olduğunu bildirdi. Bu yıl küresel ekonominin yüzde 3 büyüyeceğini ifade eden Roubini, şöyle konuştu:

''Ortalama yüzde 3 rakamı güçlü bir ekonomik büyümeyi göstermiyor. Gelişmekte olan piyasalar yüzde 5 civarında büyüyecek. Asya'nın büyümesi biraz daha güçlü olacak. Dünyanın geri kalanında yüzde 1'lik büyüme gerçekleşecek. Büyüme genel olarak bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Avrupa bölgesinin bazı bölümünde gerileme yaşanacak.''

Geleceğe bakıldığında mali piyasaların ileri ekonomilerde biraz daha iyi göründüğüne işaret eden Roubini, buna rağmen birçok bölgede vasatlığın sürdüğünü anlattı. Olumlu şeyler yaşanırken pek çok gelişmiş ekonomide geçen yılki büyümelerin vasat kaldığını belirten Roubini, ''Neden böyle oldu? Mali krizin sonucu meydana geldi. Birçok gelişmiş ekonomide yüksek kamu borçları oluştu. İşte bu yüzden ekonomik aktivite yavaş gidiyor'' dedi.

TÜRKİYE'NİN DURUMU

Roubini, Türkiye'nin sağlam bir ekonomiye sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Potansiyel büyüme oranı tartışılıyor, yüzde 4-5 deniliyor. Bu oran yapısal reformlarla artabilir. Büyüme potansiyeli yüksek çünkü genç nüfusu var. Çok dinamik iş sektörü olan bir ülke. Hem ihracatta hem de çok uluslu faaliyetlerde başarı var. Aynı zamanda çeşitlendirilmiş ekonomi. İmalat, hizmet, yatırım var. 2001'deki krizden bu yana bankacılık sistemi güçlendi. Düzenleyiciler de daha ihtiyatlı önlemleri hayata geçiriyorlar.'

Türkiye'nin kamu açığının azaldığını vurgulayan Roubini, ''Çok çeşitli bir yapıya sahip ülke. İhracatta Avrupa'ya ihracat yapıyor. Orta Asya ve Ortadoğu'ya da açılıyor. Asya gibi büyüyen bölgelerde de bulunuyor'' dedi. Ekonomi iyileştikçe, ekonomi politikaları sağlam olmaya devam ettikçe, siyasi istikrar sürdükçe iyileşmelerin devam edeceğini belirten Roubini, şöyle devam etti:

''Haberleri izlediğim kadarıyla, Türk-Kürt barış süreci başladı. Askeri harcamalar azalacak, bu bölgelere daha fazla yatırım yapılacak. Sosyal istikrar gelişecek ve bölgede uzlaşma sağlanacak. Bu durum petrol durumunu da boru hattını da etkileyecek. İçeride ticareti daha fazla etkileyecek. Türkiye en büyük başarı hikayeleri arasına girebilir.''

YAPISAL REFORMLAR

Roubini, bu kadar iyi gelişmeye karşın bazı ekonomik zorlukların da bulunduğunu ifade ederek, çözülmesi gereken sorunlar olduğunu bildirdi.

Ülkenin halen bütçe ve cari açığının yüksek olduğunu dile getiren Roubini, ''Ülke içindeki tasarruf daha düşük. Kamu tasarruflarının artması gerekiyor. Böyle bir ülkenin daha güçlü ekonomik büyümeye ulaşması için yapısal reformlara gerek var. Tasarruf artmadığı sürece cari açık yükselmeye devam eder ve istikrarsız durum yaratır'' ifadesini kullandı.

Çok değerli para biriminin olmaması gerektiğine değinen Roubini, ''İhracat anlamında rekabetçilik artabilir ama girdi maliyetlerinin yükselmesi sonunda devalüasyona götürebilir. Gerekli reformlara ihtiyacınız var. Çok fazla kayıt dışılık var iş gücü piyasasında. İş gücünün yetenekleri de artırılmalı'' diye konuştu.