BIST 10.211
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.425,21
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kredi yenileme telaşı!

Daha önce kredi almış tüketiciyi yeni şartlara göre kredisini yapılandırmaya yönlendiriyor.

Abone ol

Konut kredilerindeki maliyeti artıran kesintilerin kalkması daha önce kredi almış tüketiciyi yeni şartlara göre kredisini yapılandırmaya yönlendiriyor.

 Mortgage sistemi gelecek söylentisi ile yasa henüz yürürlüğe girmeden konut kredisi faizlerinin düşmesi ve vadelerin uzaması ile birlikte 2004 sonu ve 2005 başında konut kredisi alan tüketiciler kredilerini yeni şartlarda yeniden yapılandırmanın yollarını arıyor. Tüm bunlara birde Maliye Bakanlığı’nca ikinci kez kullanılan konut kredilerinde uyguladığı yüzde 15’lik Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisinin kaldırılması eklenince bundan 14-15 ay önce konut kredisi alanlar kredilerini yenileme peşine düştü. KKDF’nin kaldırılmasından sonra yenileme taleplerinin hızla arttığına dikkat çeken Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, “Tüketici açısından olumlu bir gelişme olan bu durumun, bankalar arası rekabetin daha da artmasına ve zaten dar olan kâr marjlarını daha da daraltmasına neden olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.


ALTERNATİF İMKÂN DOĞDU


KKDF’nin kaldırılmasından önce de, yüksek faizle kredi kullanan tüketicilerden faiz indirimi konusunda talep geldiğini kaydeden Erbil, “KKDF’nin kalkmasıyla, söz konusu kredileri başka bir bankadan daha az maliyetle alarak borcunu kapatma alternatifi doğdu. Bu nedenle, taleplerde bir artış söz konusu oluyor. Biz de müşterilerimize elimizden gelen kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Erbil şöyle devam etti: ”Genel olarak tüketici kredilerinde, tüketicilerin üstlendiği, kesintiden ziyade yük olarak değerlendirilen KKDF’nin yanı sıra ve Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de artık kesilmeyecek. Faiz üzerinden yüzde 5 oranında ödenen BSMV kesintisi de kaldırılınca konut kredileri üzerinde herhangi bir ek maliyet kalmayacak.”


Kredi alana DASK bedava


HSBC Bank konut kredilerine olan talebin hızla artmasıyla beraber sunduğu yepyeni hizmet “HSBC Benim Evim Konut Kredisi Paketi” ile müşterilerinin HSBC YTL konut kredisi ile satın aldıkları konutun 1 yıllık DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) Sigortası prim bedelini karşılıyor. HSBC, paket kapsamında, konut kredilerinde yüzde 1,07 aylık faiz oranı ve satın alınacak konutun ekspertiz değerinin yüzde 85’i oranında konut kredisi kullanma avantajı sunuyor.