BIST 9.562
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,98
HABER /  DÜNYA

Köylülerinin çamurlu su isyanı

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de çeşmelerinden çamurlu su akan vatandaşlar, ÇED raporunun yapıldığı toplantıyı basmak istedi. Top...

Abone ol

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de çeşmelerinden çamurlu su akan vatandaşlar, ÇED raporunun yapıldığı toplantıyı basmak istedi. Toplantı ikinci kez iptal edilirken, maden şirketinin avukatı ise çıkışta köylüler tarafından darp edilmek istendi.
Bursa’nın Orhaneli ilçesinde 2 yıldır çeşmelerinden çamurlu su aktığını öne süren köylüler, eylemlerini sürdürüyor. Dün kendi köylerinde ÇED raporu ile ilgili toplantıyı engelleyen köylüler, bugün kendilerini ilgilendiren görüşmenin Nilüfer ilçesine bağlı Kadriye köyünde yapılmasına isyan etti. Traktör ve otobüslerle Kadriye köyüne akın eden köylüler, ellerindeki pankartlarla sularının çamur gibi akmasına tepki gösterdi. ÇED raporunun değerlendirileceği toplantı salonunun önünde yetkilileri bekleyen köylüler için jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

HEYETİ YUHALADILAR, TOPLANTIYI YAPTIRMADILAR
Toplantıya gelen yetkilileri minibüsten inip salona girene kadar yuhalayan köylüleri jandarma ekipleri zor sakinleştirdi. Hızını alamayan köylüler, toplantı salonunun pencerelerini ve kapılarını tekmeleyerek toplantının yapılmasını engellemek istedi. Yarım saatlik eylemin ardından yetkililer tutanak tutup toplantıyı iptal etti.
Toplantı hakkında bilgi veren avukat Ercan Doğancı ise, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurarak ÇED raporu sürecine girdiklerini anlatarak, “Bu toplantı bilinçlendirme toplantısıdır. Halk bilgilenmek istemediğini bu tepkilerle söylüyor ve biz de buradan ayrılıyoruz. Burada bir karar alınmayacak. Burada halkın bilgilendirilmek istemediği ile ilgili tutanak tutuluyor. Burada yapılmasının sebebi tamamen mevzuat ile ilgilidir. Ruhsatta, ’Koordinat olarak en yakın olduğu köyde halkın katıldığı toplantı yapılacak’ yazıyor. Bu konuda bizim talebimiz olmadı. Biz maden şirketleri olarak özellikle Başköy’de yapılmasını istemiştik” dedi.
Başköy Muhtarı Hasan Acar ise, toplantının yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek sularının 2 yıldır çamurlu aktığını belirterek bu sorunun bir an önce çözülmesini stedi. Avukat Doğancı’yı eleştiren Acar, bu toplantının yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

AVUKATI DARP ETMEK İSTEDİLER
Toplantının iptaline ilişkin tutanağın tutulmasının ardından ÇED raporu için köye gelen avukatlar jandarma güvenliği ile salondan çıkarılırken, köylüler yetkilileri yuhalayarak uzun süre slogan attı. Bu sırada bir köylü, maden şirketinin avukatı Ercan Doğancı’ya saldırı girişiminde bulundu. Jandarma yetkililerinin müdahalesiyle avukat linç edilmekten kurtuldu. Yetkililere minibüslerine gidene kadar tepki gösteren köylüler, İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra eylemlerine son verdi.
Başköy sakinlerinden Bedriye Erdem ise köylerinde 2 yıldır suların çamur gibi aktığını belirtti. Erdem, kendi köylerini ilgilendiren bilgilendirme toplantısının başka bir köyde yapılmasına da tepki gösterdi.
(İHA)