BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  DÜNYA

Köylüler her gün dinamit soluyor

Bursa’da fay hattı üzerinde bulunan Orhaneli ilçesine bağlı Gümüşpınar köyünde, dinamit ve kömür kokusu eksik olmuyor. Her sabah ve akşam di...

Abone ol

Bursa’da fay hattı üzerinde bulunan Orhaneli ilçesine bağlı Gümüşpınar köyünde, dinamit ve kömür kokusu eksik olmuyor. Her sabah ve akşam dinamit sesleriyle yankılanan köyde vatandaşlar, ağır kömür kokusundan şikayetçi.
Orhaneli ilçesinin 500 haneli ve bin 500 nüfuslu Gümüşpınar köyünde, kömür tesisinin dinamit patlatması sebebiyle 30’a yakın evin duvarlarında çatlaklar bulunuyor. Bazı evlerin tabanlarında görülen metrelerce uzunluktaki yarıklar da köylüleri korkutuyor. Bir kısmının fay hattı üzerinde bulunduğu köyün yanı başında bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na ait linyit kömür çıkarma havzasında patlatılan dinamitler köyü tedirgin ederken, ocaktan gelen yanık kömür kokusu da vatandaşları tedirgin ediyor. Patlamalardan dolayı yaklaşık 30 binada çatlakların olduğu köyde, kömür ve dinamit kokusu asla eksik olmuyor. Her sabah ve akşam saatlerinden dinamit patlamalarının yaşandığı köylüler, dinamik ve kömür kokusu sebebiyle mahkemeye başvurmaya da hazırlanıyor.

"KÖYDE KOKUDAN DURULMUYOR"
Gümüşpınar Muhtarı Ercüment Korkut, kömür işletmelerinin stok sahalarında yanan kömürün köy üzerinde özellikle sabah saatlerinde yayıldığını anlatarak, "Kömür kokusu sis gibi gözüküyor. İşletmeye ait kömür sahasından koku geliyor. Köyde kükürt oksit çok fazla. Şu anda gidelim olduğu gibi kömür yanıyor. Koku yapıyor ve vatandaş çok rahatsız oluyor. Sabahları 7 ya da 8 gibi kalktığın zaman köyde kokudan durulmuyor. Duman kokusu köyün üzerine gidiyor. İstihdam sağlanması açısından bugüne kadar herhangi bir dava açmayı düşünmüyordum. İdari mahkeme yoluna gitsek diye de düşünüyorum" dedi.

"VATANDAŞ TEDİRGİN"
Bu konuda yetkililerden yardım isteyen Korkut, "Kömürün yanması ve kükürt oksid oranının yüksek olması bizi tedirgin ediyor. Dinamitin gazı sürekli köyün üzerinde. Evlere zarar veriyor. Evlerin çoğu çatlak. Fay hattı köyün içinden geçtiği için sürekli vatandaşlar tedirgin. Gece yarısından sonra sakin havalarda vatandaş bize şikayete geliyor" diye konuştu.

"BÜTÜN KÖMÜR KOKUSUNU İÇİMİZE ÇEKİYORUZ"
Köylülerden Ahmet Işık isimli vatandaş ise kömür kokusundan dolayı nefes bile alamadıklarını anlatan Korkut, "Sabahleyin kalktığın zaman çok sayıda insan aşırı derece öksürüyor. Balgam atıyorsun simsiyah. Bütün kömür kokusunu içimize çekiyoruz. Hep kömür kokusu çekiyoruz. O kadar rahatsızız. Durumu görüyorsunuz. Anlattığımızdan daha fazlası var. Bundan daha fazlasını yetkililer gelsin de görsün" dedi.
(İHA)