BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kosova’da Noel Bayramı gerginliği

Sırp Noel Bayramı için Sırbistan’dan Kosova’nın batısındaki Yakova şehrine gelen muhafazakar Sırpları taşıyan iki otobüs, Kosovalı bir grup ...

Abone ol

Sırp Noel Bayramı için Sırbistan’dan Kosova’nın batısındaki Yakova şehrine gelen muhafazakar Sırpları taşıyan iki otobüs, Kosovalı bir grup tarafından durdurularak kiliseye gitmeleri engellendi.
Balkanlar’da yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar gibi Sırplar da yarın kutlayacakları Noel Bayramı için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda Yakova kentine gelen Sırp dindarları taşıyan otobüsün yolu, otomobillerini park eden Kosovalı göstericiler tarafından Noel ayininin yapılacağı Sırp Ortodoks kilisesine 100 metre kala kesildi. Kiliseye yaklaşamayan otobüsler bir süre sonra geri döndü.
Olay yerine gelen Kosova Polisi, yolun açılması için otomobil sahiplerini aramaya başladı. Bu arada Besnik Sharani isimli biri, caddeye odunlar bırakarak yolu kapattı. Polis tarafından gözaltına alınan bu vatandaşın ailesinin birkaç üyesinin 1999 savaşında Sırp güçleri tarafından öldürüldüğü öğrenildi.
Öte yandan, Kosova İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi’nin, Sırp Noel Bayramı dolayısıyla Sırbistan hükümetinde Kosova’dan sorumlu Bakan Aleksandar Vuli’nin Kosova’ya gelmesine izin vermediği öğrenildi.
Sabah saatlerinden itibaren 1999 savaşında kaybolanların yakınlarını temsil eden Yakova merkezli Annelerin Çağrısı Derneği tarafından Vuli’nin Yakova’ya gelişini engellemek için protesto gösterisi düzenleniyor. Protesto gösterisi, Sırp Ortodoks Kilisesi önünde yapıldı. Yakova’nın yeni seçilen Belediye Başkanı Mimoza Kusari Lila, Sırp bakanın Yakova’ya ayak basmasına izin vermeyeceklerini belirterek, öfkeli protestocuları sakinleştirmeye çalıştı.
(İHA)