BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Korsanların lideri FBI muhbiri çıktı!

ABD’li federal yetkililer, siber korsanlık grubu LulzSec’e düzenlediği baskınlarla grup üyelerini yakaladı..

Abone ol

Konuya yakın olan kaynaklar, LulzSec lideri Hector Xavier Monsegur'un, aylardır federal yetkililere gizlice bilgi sağladığını belirtti. Monsegur'un verdiği bilgiler doğrultusunda, LulzSec'in beş üyesi gözaltına alınırken, siber korsanlık grubu çökertilmiş oldu.

Küresel siber korsanlık grubu Anonymous'un yan ürünü olarak kabul edilen LulzSec, uluslararası banka ve şirketleri milyarlarca dolar zarara uğratmakla suçlanıyordu. LulzSec'in dağılmasının, Anonymous'a da büyük bir darbe vurduğu ifade ediliyor.

İkisi İngiltere, ikisi İrlanda ve biri ABD'de yaşayan grup üyeleri hakkındaki iddianame, New York federal mahkemesi tarafından hazırlandı. Bir FBI yetkilisi, "Bu operasyon siber korsan grubu için yıkıcı... LulzSec'in kafasını koparıyoruz" dedi.

Yetkililer, LulzSec'in lideri olan ve internette "Sabu" adıyla bilinen Hector Xavier Monsegur'un, New York'un doğu yakasındaki kamu konutlarında bulunan evinden, bugüne kadar binlerce hackerı yönlendirdiğini düşünüyor.Foxnews'a konuşan kaynaklar, Haziran ayında FBI tarafından kimliği ifşa edildikten sonra, Sabu'nun federal yetkililerle gizlice çalışmaya başladığını belirtti. Monsegur, 15 ağustos 2011 tarihinde 12 siber saldırıyla ilgili suçlandı ve hakında hazırlanan dosya dün mahkemeye gönderildi.

ARKADAŞLARINI ELE VERDİ

Monsegur'un verdiği bilgiler doğrultusunda hareket eden yetkililer, LulzSec'in önde gelen üyelerini evlerine dün düzenlenen baskınlarla gözaltına aldı. Mahkemeye çıkarılmaya hazırlanan beş kişinin İngiltere'de yaşayan Ryan Ackroyd (kod adı Kayla) ve Jake Davis (kod adı Topiary); İrlanda'da yaşayan Darren Martyn (kod adı pwnsauce) ve Donncha O'Cearrbhail (palladium) ve ABD'nin Chicago kentinde yaşayan Jeremy Hammond (Anarchaos) olduğu belirtildi.Yetkililer, Hammond'ın bilgisayar sistemlerine yasa dışı erişim ve siber korsanlık suçlarından yargılanacağını belirtti. Hammond'ın, Aralık 2011'de küresel istihbarat kurumu Stratfor'a düzenlenen ve beş milyondan fazla e-mail'in ele geçirildiği saldırıdan sorumlu olduğu düşünülüyor. Söz konusu e-mailler, Anonymous-WikiLeaks ortaklığı ile geçtiğimiz ay sonunda yayımlanmaya başlanmıştı.

ekran-resmi-2012-03-07,-11.39.21-am.png

Hammond dışındaki üyelerin, CIA ve FBI dahil, ABD'deki savunma şirketleri, finansal ve devlet kurumları olmak üzere çok sayıda kamu ve özel kuruma düzenlenen saldırıda yer aldıkları ifade edildi. Temmuz 2011'de doruğa çıkan saldırılardan Sony ve FoxNews da nasibini almıştı.Yetkililer, Ackroyd'u, Monsegur'un sağ kolu olarak kabul ediyor. Kayla kod adlı hackerın, ABD Senatosu'nun bilgisayarlarında çaldığı sistemleri Sabu'ya ulaştırdığı tahmin ediliyor.

LulzSec davasıyla ilgilenen avukat Preet Bharara ve Monsegur'un avukatı, konu hakkında yorum yapmayı reddetti.