BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.293,10
HABER /  GÜNCEL

Korkutan açıklama! Marmara'da deprem için süre doldu kıyamet gibi olacak...

Prof. Dr. Mehmet Sakınç: Marmara Denizi açıklarında kırılmamış iki büyük fay hattı var. 7.2 ve 7.4 civarında deprem bekleniyor. Büyük depremden 250 yıl geçti. Döngü doldu. Her an olabilir. Bu iki fay aynı anda yıkılırsa kıyamet kopar. Kıyamet benzeri bir olay olur" dedi.

Abone ol

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü MAREM Jeoloji-Sedimantoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi açıklarında kırılmamış iki büyük fay hattı bulunduğunu belirterek, "Biri Tekirdağ açıklarında diğeri de Kumburgaz açıklarında, ne zaman kırılacağı belli değil. 7.2 ve 7.4 civarında bekleniyor. Büyük depremden 250 yıl geçti. Döngü doldu. Her an olabilir. Bu iki fay aynı anda yıkılırsa kıyamet kopar. Kıyamet benzeri bir olay olur." dedi.

Sevinç-Erdal İnönü Vakfı tarafından yürütülen Marem projesi (Marmara Denizi'nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi) kapsamındaki 'Her Yönüyle Marmara Denizi' çalışmaları hakkında, Tekirdağ'da toplantı düzenlendi. Yelken Kulüp'te düzenlenen toplantıda konuşan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi açıklarında kırılmamış iki büyük fay hattı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Sakınç, şunları söyledi:

DEPREM İÇİN DÖNGÜ DOLDU HER AN OLABİLİR... "Marmara'da kırılmamış iki büyük fay var. Biri Tekirdağ açıklarında, diğeri de Kumburgaz açıklarında. Ne zaman kırılacağı belli değil. 7.2 ve 7.4 civarında bekleniyor. Yaptığımız incelemede 250 yıllık bir döngü var. Bu döngü doldu. Büyük depremden 250 yıl geçti. Her an olabilir. Bu iki fay aynı anda yıkılırsa kıyamet kopar. Kıyamet benzeri bir olay olur.

DALGALAR SURLARI AŞMIŞTI... Kıyamet-i Suğra diye bir olay var. Yani bu 1800'lü yıllarda tsunami nedeni ile dalgaların surları aştığı, Haliç'te sandalların battığı şeyler söyleniyor. Zaten son yapılan bu 2500 yıllık Yenikapı çalışmalarında tarihlenen deprem buluntuları ki önemli buluntulardır onlar, orada birçok tusunami izine rastlamak mümkündür."

'ERGENE, MARMARA'YA AKACAK'... Marmara Denizi'ndeki kirliğe dikkat çeken Marem Proje Lideri Levent Artüz ise "1054 yılından beri Marmara Denizi'nde araştırmalar devam ediyor. Dünyada en uzun soluklu deniz izleme projesi. Bundan başka uzun soluklu başka bir proje yok. Yaz ve kış dönemlerinde Marmara'yı inceliyoruz. 252 istasyonda 163 parametreyi ölçüyoruz. Sonra ise modelleme yapıyoruz. Marmara'da 1272 metre derinliğe kadar inceliyoruz. Tüm derinliklerde kimyasal inceleme yapıyoruz. Canlı ve jeolojik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalara yerli ve yabancı 18 üniversite katılıyor. Bütün sonuç ve çalışmalar kirlenmede birleşiyor. Bölgenizde yapımı süren Ergene derin deşarjı Aralık'ta hizmete başlayacak. Aralık'ta dünyanın en kirli nehri Marmara'ya akacak. Marmara'nın kurtuluşu kalmayacak. Kirlilik Marmara'yı kilitleyecek" dedi.