BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.445,13
HABER /  GÜNCEL

Köprü çingene bohçası gibi

Boğaz Köprüsü 5 milyon YTL harcanarak tam bir sirke çevrildi. Uzmanlardan gelen yorum bakın ne oldu...

Abone ol

Boğaz Köprüsü, 5 milyon YTL harcanarak aydınlatıldı. Türk Philips sponsorluğunda yapılan aydınlatma, için köprü üzerine 3 bin 220 bin projektör yerleştirildi. Bilgisayar tarafından yönetilen ışıklandırma sisteminde, köprü, mor, mavi, sarı, kırmızı gibi renklere geçiş yapabiliyor.

ANİMASYON DA VAR

Uzmanlar yapılan çalışmanın iyi niyetli olduğunu ancak estetik anlamda Boğaz’ın büyüsüne ve tarihi dokusuna uygun olmadığın düşünüyor. Karayolları 17’nci Bölge Müdürü Yakup Dost ise, “Sistem henüz tamamlanmadı. Tüm hazırlıklarımız tamamlandığında önemli günlerde ve haftalarda Boğaz’da çeşitli animasyon ve ışık gösterileri yapma imkanımız olacak. Şu andaki renklere bakarak karar vermek doğru değil” dedi.

Bu aydınlatma sisteminin işleyişiyle ilgili yazılım yüklendikten sonra, tek tuşla renk ve ışık gösterileri yapılabiliyor. Led sistemiyle gökkuşağı, patlamalar ve parçalanmalar gibi animasyonlar yapılabiliyor.

MAVİ-BEYAZ OLABİLİRDİ-Renk Uzmanı Rana Nuhoğlu:

Boğaz Köprüsü gibi dünyanın gözü önünde olan bir yer için panayır havasından ziyade sade bir görünüm daha etkili olurdu. Renk olarak da mavi ya da beyaz-mavi karışımı önerirdim. Burası lunapark değil ki çocukların hoşuna gitmesi için rengarenk yapalım. Göze hoş gelecek bir ışıklandırma olmalıydı.

DUBAİ’DEKİ GİBİ OLMUŞ UYUM YOK-Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci:

Aydınlatmanın, Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet gibi başarılı örnekleri var. Ancak, 15’er saniye aralarla mor, yeşil, kırmızı, mavi gibi kontrast renklerle aydınlatma yapmak, tarihsel kimlik ile uymuyor. Bu köprü, Dubai ya da bazı Uzakdoğu kentlerindeki gibi panayır alanlarına dönüştürülmüş kimliksiz eğlence kentlerinde değil, uygarlıklara beşik olmuş ve eşi olmayan Boğaziçi’nde... Mimar başkana yakışmadı, bu aydınlatamada ne denge var, ne ölçü, ne de bir uyum var.

MAVİ RENK İNTİHARDAN CAYDIRIR-Renk Bilimci Metin Yahya Üster:

Boğaz Köprüsü’nün rengarenk ışıklandırılması devletin simgesi olarak kabul edilen köprüde abartılı olmuş. Işıklandırmanın renk cümbüşü halinde olmasını tavsiye etmiyorum. Her renk bir enerjidir. Kırmızı içimizdeki şeytandır, mavi ise caydırıcı ve uzlaştırıcı. Köprüde mavi ışık olursa deniz ve gökyüzü kısmen de olsa daha mavi olacak bu da intihara karar veren insanı caydırır. //