BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.394,92
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut kredisini bitirene kötü haber!

Kredi borcunuzu ödediğinizi sanıp sevinmeyin. Ödemeniz gereken bir borç daha kaldı 'İpotek Fek Ücreti".

Abone ol

Bankalar tüketicilerden 400 TL civarında değişen bu ücreti almadan kredinizdeki ipoteği kaldırmıyor.

Bankalar kullandırdıkları kredilerin teminatı olarak tüketiciye gayrimenkul üzerine ipotek konulmasını talep ediyor. Kredi borcu ödenip bittiğinde, konulan ipoteğin kaldırılması gerekmektedir. Asıl şikayetler ise bundan sonra başlıyor. Kredi borcunu ödeyen tüketici bankaların kendilerin talep ettiği 400 TL civarında değişen 'İpotek Fek Ücretini' duyunca şok oluyor. Borcuna borç eklenen tüketici bankalara tepkili.

HAKSIZ ŞART!

Kredi sözleşmelerinin bankalar tarafından önceden hazırlanıp tüketici ile müzakere edilmeden imzalatıldığını kaydeden Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, bankaları eleştirdi:

"Kredi borcu bittiği için sevinen tüketici banka tarafından istenilen ipotek ücreti ile şok oluyor. Kredi alırken dosya masrafı, sigortalar, ekspertiz ücreti ve hesap masrafları gibi bir çok ücret ödemek zorunda kalan tüketici bir de kredi bitiminde ücret talep edilince çileden çıkıyor. Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Yasal düzenlemeler karşısında, banka tarafından tek taraflı olarak standart sözleşmeye konulan ve tüketici ile ayrıca müzakere edildiği ispat edilemeyen ipotek fek ücreti alınacağına dair maddeler haksız şart olup, tüketici için bağlayıcı değildir. Fek ücretin miktarı sözleşmede açıkça gösterilmediği ve bankanın kendi alacağının güvenceye almak için tesis ettiği ipoteği kaldırmak için tüketiciden ücret talep etmesi hakkaniyete uygun değildir. İpotek fek ücretinin tüketiciye iade edilmelidir."

BORCUNU ÖDEYENE BİR BORÇ DAHA

"Yıllardır müşterisi olduğum banka kredi borcunu ödediğim konut için ipotek fekki yazısı için 400 TL ücret istiyor. Ben de ödemek istemiyorum aylardır borcunu kapattığım evim ipotekli duruyor. Bu ücreti araştırdım ve yasal olmadığını öğrendim. İadesiniz istiyoruz."

BORCU BİTEN ARACINI SATAMADI

"2009 yılında bir galeriden araç satın aldım. Yakın olduğu için, galerinin de yönlendirmesiyle bankadan kredi kullandım. Kredi ödemelerimi yaptıktan sonra kredim kapandı. Ancak kredinin tamamlanmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen araç üzerindeki banka ipoteği kaldırılmamış. 2012 yılı Nisan ayında aracı sattım. Ancak bankadan ipotekli olduğu için ipoteğin kaldırılması gerekiyordu. Banka ipoteği kaldırmak için buraya gelmeniz gerekiyor dedi"

KREDİYE EKLENEN EK MASRAFLAR

"2008 yılında bankadan konut kredisi çekerek ev aldık. Dosya masrafı, sigortalar sonrasında yapılandırma için çok sayıda ücreti bankaya ödedik. 2011 yılı Kasım ayında ödemeler tamamlandı. Bankadan ipoteğin kaldırılmasını istediğimde ise borcunun bittiğine dair fek yazısını 210 TL karşılığında vereceklerini, üstelik tapudaki işlemleri de bu kağıtla benim yapacağım söylendi. Ev üzerindeki ipotek benim değil bankanın isteği üzerine, bankanın kendini korumak üzere kendi lehine olması sebebiyle yapılmaktadır. Ben ödemelerimi tamamladığıma göre bankanın bu ipoteği kaldırmak görevidir. Bankanın tarafımdan herhangi bir ücret talep etmesini reddediyor, derhal ipotek banka tarafından kaldırılmaz ise yasal süreci başlatacağımı bildiriyorum."