BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut Kredisi Yapılandırmada dikkat edilmesi gerekenler

Konut kredisi yeniden yapılandırma kişilere kolaylık sağlıyacak tüyolar.

Abone ol

Konut kredisi yeniden yapılandırma kişilere kolaylık sağlıyacak tüyolar.

Konut kredisi yeniden yapılandırma işlemi doğru koşullar altında gerçekleştirilmesi durumunda, tüketiciye son derece fayda sağlar. Bu nedenle bankaların konut kredisi faiz oranlarının sürekli takip edilip, mevcut mali durumun iyi değerlendirilerek karar verilmesi gerekir. Peki kredi yeniden yapılandırma ya da diğer adı ile refinansman ne demektir ve avantajları nelerdir? Hangikredi.com uzmanları ile birlikte tüketicilerin çok merak ettiği bu konuyu mercek altına aldık.

Refinansman kısaca, daha önce kullanılmış olan bir kredinin, daha uygun koşullar sağlayan başka bir kredi ile kapatılarak borcun yeniden yapılandırılmasıdır. Yüksek faiz oranları ile kullanılmış kredi ya da vade süresi kısa tutulmuş bir kredi aylık taksitlerin yüksek olmasına ve bütçenin sarsılmasına neden olabilir. Toplam geri ödeme miktarında değişiklik olsa da refinansman ile aylık taksitleri azaltmak ve gelir – gider dengesini korumak mümkündür. Toplam kredi maliyetinin düşürülebileceği gibi ödeme planı da (kredi kartı ödemesi, maaş günü vb unsurlar göz önüne alınarak) baştan düzenlenebilir. Ayrıca sabit faizli krediden değişken faizli krediye ya da değişken faizli krediden sabit faizli kredi türüne geçiş yapılabilir.

Refinansman Koşulları

Refinansman için kredi veren bankalara başvuru yapmadan önce değerlendirilmesi gereken bir takım önemli hususlar vardır.

Hangikredi.com uzmanları, aşağıdaki noktaların önemini hatırlatmaktadır:
• Kalan borç tutarı
• İki kredi arasındaki faiz oranı farkı
• Toplam kredi maliyeti
• Aylık olarak ödenen taksit miktarı

Bu kriterler masaya yatırılıp hesaplama yapılmalı. Yapılandırma başvurusuna gerçekten ihtiyaç olup olmadığına ve bu yapılandırmanın ne kadar avantaj sağlayacağına bakılmalı. Ayrıca eğer mevcut banka ile çalışmaya devam edilmeyecek ve bir başka bankadan yapılandırma kredisi kullanılacaksa;

• Dosya masrafı,
• Komisyon ücreti,
• Ekspertiz bedeli ve
• Erken borç kapatma (erken ödeme) cezası da bu hesaba dahil edilmelidir.