BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

KONDA'dan yerel seçim anketi kararı! Tarihinde ilk kez bunu yapacak

Anket şirketi KONDA, ilk kez her seçim öncesi perşembe günü paylaştığı bilgi ve bulguları bu yıl paylaşmayacağını duyurdu.

Abone ol

Konda seçim haftasındaki son perşembe gününde anketini yayınlar ve seçime yönelik tahminlerini paylaşırdı. Gelenek haline gelen bu son anket paylaşımı bu seçimde yapılmayacak. Konda herkesi şaşırtan kararını "ilk kez seçimden önceki Perşembe günü önümüzdeki yerel seçimlere dair bir açıklama yapılmayacaktır" diyerek duyurdu.

Konda neden böyle bir karar aldığını açıklamasında şöyle izah etti:

-Bilindiği gibi şirketimiz her seçim öncesi Perşembe günü seçime dair son araştırmanın bulgularını ve öngörülerini kamuoyu ile paylaşmakta, ilke olarak da diğer zamanlarda seçime dair hiçbir bulguyu açıklamamakta, seçimin sayısal sonuçlarına dair tartışmalara dahil olmamaktadır.

Çok farklı bir durum var
-Önümüzdeki yerel seçimlerde siyasi tarihimizde ilk kez karşımıza çıkan farklı bir uygulama ve duruma tanıklık edeceğiz. Partiler yerel seçimlere dönük formel veya informel ittifaklar şeklinde seçime gireceklerdir. 

Mümkün değil
-Birbirinden farklı bu rekabet durumları nedeniyle 31 Mart akşamı Yerel Seçim sonucu olarak herhangi bir partinin Türkiye genelindeki oyunu aritmetik olarak hesaplamak ve hakkında konuşmak KONDA açısından mümkün olamayacaktır.

Bunu yapamıyoruz
-Her bir seçim bölgesi için ayrı araştırmalar yapıp seçim sonucuna dair bulgulara erişmek teknik olarak mümkün olsa dahi bu büyüklük ve yaygınlıktaki araştırmalar için bir iş modelimiz bulunmamaktadır.

Elimizde 4 ilin sonuçları var ancak...
Elbette iş alanımız gereği yerel seçimlere dair araştırmalar gerçekleştirdik. Fakat 4 ilde gerçekleşen bu araştırmalar için birlikte çalıştığımız kurumlarla imzaladığımız gizlilik sözleşmeleri gereğince, biz de çalıştığımız kurumlar bu araştırmalara dair kamuoyuyla bilgi, bulgu veya sonuç paylaşmamaktadır. Ayrıca, sadece bu illerde gerçekleştirilen araştırmalar, metodun doğası gereği tüm Türkiye’yi temsil etmemektedir.

İlk kez son anketi açıklamayacağız
-Karşı karşıya olduğumuz mesele araştırma şirketlerinden, şirketlerin maharetlerinden ve araştırma tekniğinden bağımsız olarak aritmetik sorunudur. Bu nedenlerle ilk kez seçimden önceki Perşembe günü önümüzdeki yerel seçimlere dair bir açıklama yapılmayacaktır.

KONDA kimin?

KONDA'nın sahibi Tarhan Erdem'dir. Yönetiminde Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır bulunuyor. İsmi Adil Gür ile özdeşleyen A&G Araştırma şirketini de Tarhan Erdem kurmuştur. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Son seçim anketini EMAX'tan geldi İstanbul, Ankara ve İzmir'de kim kazanıyor
Foto Galeri Son seçim anketini EMAX'tan geldi İstanbul, Ankara ve İzmir'de kim kazanıyor Galeriye Gözat