BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,83
ALTIN 2.418,79
HABER /  GÜNCEL

Komşuda delik kapanmak bilmiyor

Ekonomisi iflasın eşiğine gelen Yunanistan'da ekonomik göstergeler düzelmiyor.

Abone ol

Ekonomisi iflasın eşiğine gelen Yunanistan'da ekonomik göstergeler düzelmiyor. Komşudaki durumu anlatan Yunanistan Ekonomi Bakanı Michalis Chrysochoidis, ülkesinin bu yıl bütçe açığının planlanandan daha fazla olacağını söyledi.

Chrysochoidis, Almanya'da yayımlanan Stuttgarter Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Yunanistan'ın 2011 yılı bütçe açığının, kurtarma paketi kapsamında Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile yapılan anlaşmadaki miktardan daha fazla olacağını ifade etti.

Chrysochoidis, ''Bütçe açığı mutabık kalınandan yüksek olacak, bu resesyondan kaynaklı. Çünkü birçok işsiz sosyal güvenlik fonlarına daha fazla ödeme yapamıyor, bütçe bu açığı karşılamalı. Yeni önlemler bütçe açığını bir parça düşürebilir, ancak yüzde 7,6 hedefini tutturabilmemiz imkansız görünüyor'' dedi.

Atina yönetiminin reform taahhütlerini yerine getireceği konusunda şüphe olmaması gerektiğini belirten Chrysochoidis, troykanın (IMF, AB ve ECB) Yunanistan'a kurtarma paketinin bir sonraki dilimini serbest bırakmasını beklediğini, çünkü Yunanistan ve troyka arasında anlaşmazlık konusu olan farkın büyük olmadığını kaydetti.

Chrysochoidis, ''Sorun aşağı yukarı yüzde bir bile değil. Troyka, ilerleme kaydetmemizi ve reformları hallettiğimizi görmek istiyor'' dedi.

AVRO BÖLGESİNDE KRİZ

Estonya Ekonomi Bakanı Juhan Parts ise ülkelerin temerrüte düşme seçeneğinin dışlanmasını ''mantıksız'' olarak değerlendirdi.

Parts Alman gazetesi Financial Times Deutschland'a yaptığı açıklamada, ''Borçlu ülkelerin temerrüte düşmesinden nasıl kaçınıldığını hala anlamıyorum'' diyerek, piyasa ekonomisinde bunun bir seçenek olması gerektiğini ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından önerilen Avro Bölgesi için planlanan ekonomi yönetimi fikrini reddeden Parts, Büyüme ve İstikrar Paktı ile birlikte zaten açık bir anlaşma olduğunu hatırlatarak, ''İtalya'yı bunu nasıl uygulamaya zorlayabileceğimizi bilmiyoruz'' dedi.

Estonya, bölgeye üyelik sürecinde geçtiğimiz yıllarda çok ciddi ekonomik önlemler uygulamak zorunda kalmıştı.