BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Komşu ikinci tur için sandık başında

Bölge valileri, belediye başkanları ve meclis üyelerinin belirleneceği yerel seçimlerin ikinci turu için Yunan halkı sandık başında

Abone ol

Yunanistan'da bölge valileri, belediye başkanları ve meclis üyelerinin belirleneceği yerel seçimlerin bugün yapılan ikinci turunda oy verme işlemi saat 07.00 itibarıyla başladı.

İki tur halinde gerçekleştirilen seçimlerde, seçmenlerden 15 bin 224'ü AB ülkelerinin vatandaşları, 2 bin 652'si yabancı uyruklu Yunan kökenliler, 9 bin 932'si ise ülkede yasal olarak yaşayan, ikamet iznine sahip göçmenlerden oluşuyor.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, 18 yaşını dolduran her Yunan vatandaşının oy vermesinin zorunlu olduğu seçimlerde yeni seçmen sayısını 110 bin 904 olarak açıkladı.

ANAHTAR BÖLGELER

Ülkede 7 Kasımda yapılan ilk tur seçimlerde anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) 6 , iktidar PASOK Partisi 7 valilikte yarışı önde götürdü.

İktidar ve ana muhalefetin önem verdiği Atika bölge valiliği için seçimler, PASOK'un adayı Yannis Sguros'un yüzde 24.07, YDP adayı Vasilis Kikilias'ın yüzde 20,51 oy oranında kalmasıyla ikinci tura taşındı.


Seçimlerin ikinci turunda, ilk turda belediye başkanı seçilemeyen başkent Atina ile ikinci büyük kent Selanik'teki gelişme ilgi odağı haline geldi.
Yerel seçimlerin anahtar bölgelerinden Atina'da yüzde 34,96 ile YDP adayı Nikitas Kaklamanis ve PASOK'un yüzde 28,41 oy alan adayı Yorgos Kaminis, ikinci tura kalan isimler oldu.


Selanik'te, YDP'nin adayı Kostandinos Gulekas oyların yüzde 37,87'sini, PASOK'un çevreciler ve sol ittifak partilerince de desteklenen adayı İonnis Butaris ise yüzde 33,57'sini alarak ikinci tura kaldı.


Pire'de de yüzde 29,58 ile PASOK adayı İonnis Mihas'ın, kendisini yüzde 23,05 oy oranıyla takip eden YDP adayı Vasilis Mihaloliakos'a karşı ikinci tura kaldığı belirtildi.

BATI TRAKYA

Bu arada, Batı Trakya'da, İskeçe'deki Mustafçova (Miki) Belediyesi ile Rodop ilindeki Kozlukepir (Aryana) belediyelerinde Türk başkan adayları kendi aralarında, Susurköy-Yassıköy (İasmos) belediyesinde ise İsmet Kadı ikinci turda Yunanlı aday Kiryakos Amucas ile yarışıyor.
İkinci tur seçimlerde, çoğunu Türklerin oluşturduğu Yassıköy Belediyesinde seçimleri İsmet Kadı'nın kazanması durumunda Batı Trakya'da üç Türk belediye başkanı olacak.
Kadı, ikinci tur seçimleriyle ilgili yaptığı açıklamada, seçimlerin kritik olduğunu ifade ederek, ''Halkın gerekeni yapmasını bekliyoruz'' dedi.

TÜRK ADAYLAR ŞANSLI

Birinci tur seçimlerde üçüncü gelen diğer Türk başkan adayı Mustafa Mustafaoğlu ile aralarında sorun olmadığını'' belirten Kadı, ''Vatandaşlar arasında ayrım söz konusu değil. Yüzde 70'inin Türk olduğu bölgemizde Türk belediye başkanı seçilmesinden daha doğal bir şey olamaz. Halkımızın spekülasyonlara kulaklarını kapatıp sağduyuyla hareket etmesini bekliyoruz'' diye konuştu.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 70'ini Türklerin oluşturduğu Yassıköy Belediyesi'nde geçen pazar günü yapılan seçimlerde, aday listesinde Türk adayların da bulunduğu Amucas, oyların yüzde 38,5'ini alarak birinci olmuş, İsmet Kadı yüzde 36,09 ile ikinci, diğer Türk aday Mustafa Mustafaoğlu yüzde 25,3 ile oranla üçüncü sırada yer almıştı.

YENİ SEÇİM SİSTEMİ

Diğer yandan, yerel seçimlerde uygulanan yeni sistem uyarınca ülkedeki 54 valilik, 910 belediye ve 104 muhtarlık lağvedilerek bunların yerine 13 bölge valiliği ile 325 belediye başkanlığı kuruluyor, belediye meclisi üyelerinin sayısı 16 bin 150'den 9 bin 257'ye indiriliyor.

Lağvedilen il genel meclislerinde görev yapan bin 496 üye yerine ise bölge valiliği meclisinde görev yapacak 713 kişi seçilecek.
Yunan hükümeti, yerel yönetim meclislerinde görev yapanların sayısının yüzde 50'ye yakın oranda azaltılmasının kamu harcamalarında önemli oranda tasarrufa gidilmesini sağlayacağını açıklamıştı.

OY VERMEK ZORUNLU

Yunanistan'da seçimlere katılım oranının artırılması için zorunlu oy kullanma sistemi yürürlükte bulunuyor.
Söz konusu uygulama gereği, oy kullanmayan kayıtlı seçmenler, her ne kadar bugüne dek örneği görülmediyse de bir aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Yunanistan seçim yasası, Meriç, İskeçe, Rodop ve 12 Adalar'daki seçim merkezlerine İçişleri Bakanlığınca Türkçe çevirmen atanmasını öngörüyor.
Seçimlerden 2 ay önce İçişleri Bakanlığına ikamet adresine ilişkin bilgi vermemiş seçmenlerin oturdukları değil nüfusa kağıtlı oldukları yerleşim merkezinde oy vermeleri yükümlülüğü getiriliyor.
Kayıtlı toplam 9 milyon 809 bin 177 seçmenin bulunduğu Yunanistan'da oy verme işlemi saat 19.00'da sona erecek