BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,64
HABER /  DÜNYA

Komedyen iktidara yürüyor

Trieste merkezli SWG Enstitüsü'nün, RAI 3 kanalı için yaptığı anketin sonuçları kamuoyuna duyuruldu.

Abone ol

İtalya'da "SWG Enstitüsü" isimli kuruluşun açıkladığı ankete göre, kısa bir süre önce kurulan komedyen Beppe Grillo'nun "5 Yıldız Hareketi", ülke genelinde ikinci sırada bulunuyor.

İtalyan basınında yer alan ankete göre, geçen mayıs ayında yapılan kısmi yerel seçimlerde Parma kentinin belediye başkanlığını kazanan komedyen Beppe Grillo'nun "5 Yıldız Hareketi", ülke genelinde oy oranını yüzde 21'e çıkartmış durumda. Grillo'nun geçen haftaya göre de yüzde 0,8'lik artış kaydettiği bildirildi.

İtalya'da 2008 yılında yapılan son seçimler sonrasında anamuhalefet partisi olan Demokrat Parti (PD), yüzde 24'lük oy oranıyla birinci parti konumuna yükselmiş durumda. PD, Kasım 2011'de Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın yerine göreve gelen Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümete destek veren çoğunluk partilerinden.

Son seçimleri kazanan ancak iktidarını Avrupa'daki mali borç krizinin de etkisiyle Kasım 2011'de kaybeden Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) oy oranının yüzde 15 civarında olduğu kaydedildi.

Başbakan Monti'ye güven azalıyor

Enstitünün açıkladığı bir başka veri ise teknokrat başbakan Mario Monti ile ilgili.

Son dönemde Monti'nin kendisine ve hükümetine yönelik gelen eleştiriler, ankete de yansıdı. Ankette, Monti'ye duyulan güvenin yüzde 33 seviyelerinde olduğu belirtildi.

Başbakan Monti de kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, hükümetinin ilk zamanlarda gördüğü büyük desteği kaybettiğini söylemişti.

İtalya'da seçimler, gelecek yıl yapılacak. Başbakan Monti ve kabinesi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından seçimlere kadar görev yapmak üzere göreve getirilmişti.