BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.426,85
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya liderinden Farc'la çatışma sözü

Kolombiya lideri Juan Manuel Santos, Farc gerillalarının düzenlediği belirtilen baskın sonucu 15 askerin ölmesinden sonra, gerillalarla çatışma sona erene dek 'ateşi durdurmama' emri verdi. Ancak Santos, barış görüşmelerinin de süreceğini vurguladı.

Abone ol

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Farc gerillalarının düzenlediği belirtilen baskın sonucu 15 askerin ölmesinden sonra, gerillalarla çatışma sona erene dek 'ateşi durdurmama' emri verdi.

Santos ayrıca, geçen Cumartesi günü saldırının gerçekleştiği ülkenin doğusundaki Arauca bölgesine takviye asker gönderdi.

Kolombiya yönetimi ve Farc Küba'da 50 yıldan fazla süredir devam eden çatışmaları sona erdirmek için görüşmeler yapıyor.

Hükümet, Farc'ın görüşmeler devam ederken ateşkese gitme talebini reddetmişti.

Bogota yönetimi, ateşkesin gerillalara yeniden örgütlenme ve silahlanma fırsatı tanıdığını söylüyor.

'Görüşmeler sürecek'

Arauca bölgesine giden Santos, 'Askerlerimize çatışma bitene kadar ateşe son vermeme talimatı verdim. Tüm Kolombiya tam da son 24 saatteki gibi olayların yaşanmaması için barış için çalışmalı' dedi.

Santos ayrıca Küba'daki görüşmelerin normal seyrinde devam edeceğini belirtti.

Olay, Arauca bölgesinde El Mordisco diye bilinen kırsal alanda 70'den fazla FARC militanının bir petrol boru hattını koruyan 26 askere saldırmasıyla başladı.

Saldırıda 15 asker ve altı gerillanın öldüğü, 12 gerillanın da sağ ele geçirildiği belirtildi.

Ülkenin güneybatısındaki bir başka çatışmada da dört asker ve birkaç Farc militanı öldü.

1960'lı yıllarda başlayan çatışmalarda 600 bin kişi öldü ve resmi tahminlere göre üç milyondan fazla kişi, ülke içinde mülteci durumuna düştü.

2011'de 16 bin silahlı üyesi olduğu sanılan Farc'ın şu anda sekiz bin kadar militanı olduğu belirtiliyor.

Farc geçen yıl ülkeyi rehin alma olayları oranında dünya birincisi haline getiren fidye için adam kaçırma eylemlerinden vazgeçtiğini duyurmuştu.

Müzakereler, 18 Ocak tarihinde Norveç'te başlamış, bir ay sonra da Küba'da sürdürülmüştü.