BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,84
ALTIN 2.400,96
HABER /  POLİTİKA

Koca, TBMMye yakışmıyor

CHP'den TBMM atamalarına bir tepki daha geldi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Ali Osman Koca'nın TBMM Genel Sekreterliğine atanmasının, TBMM'nin konumu ve saygınlığıyla bağdaşmadığını, liyakat esaslarına aykırı olduğunu, idari ve yasal takdir
hakkının kötüye kullanıldığını öne sürerek, atama işleminin geri alınmasını
istedi.
    
Anadol, TBMM Başkanlığına yaptığı yazılı başvuruda, Koca'nın, Kültür ve
Turizm Bakanlığındaki müsteşar yardımcılığından, 16 Aralık 2002 tarihinde TBMM Genel Sekreter idari yardımcılığına atandığını, bu göreve atanmasından sonra, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesince ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve cezanın ertelendiğini kaydetti.

Yargıtayın kararı onadığını belirten Anadol, Ali Osman Koca hakkında sübut bulan suçlamanın; ''kaymakamlığın tespit ve uyarılarını görmezden gelerek, fuhuş için yer temin edilen otele turizm işletme belgesi vermek'' olduğunu ifade etti.
    
TBMM Başkanlığının, idari ve yasal takdir hakkını, hukuka aykırı şekilde
kullanarak, bu kez Koca'yı Genel Sekreter olarak atadığını savunan Anadol, şöyle devam etti:
   
''Mevcut mahkumiyet kararı, sonuçları itibariyle, her ne kadar görevde
yükselmeyi engelleyen veya memuriyetten çıkarmayı gerektiren nitelikte değilse de adı geçenin, Turizm Bakanlığında görev yapmaktayken, tüm uyarılara ve Kaymakamlığın aksi görüşlerine rağmen, sadece fuhuş için yer temin edilen otele turizm işletme belgesi verdiği açıklık kazanmıştır.
    
TBMM Başkanlığının, suçlamanın içeriğini ortadan kaldırmaya veya
hafifletmeye yönelik gerekçeleri ciddiyetten uzak olup, ibretle gözlemlenmiştir. Hakkında bu türlü bir suçlama bulunan bir kişinin, Genel Sekreter Yardımcılığı görevini dahi sürdürmesi yanlışken, bu kez 9 Mayıs 2007 tarihinden itibaren, taltif edilircesine TBMM Genel Sekreterliği görevine atanması, Meclis Başkanlığı işlemleri hakkında mevcut olan partizanlık ölçütünün en yüksek ölçüye geldiğini gösteren yeni bir uygulama niteliğinde olmuştur.''
    
Siyasi etik,  makamın saygınlığı ve temsil niteliği göz önüne alındığında,
böyle bir görevlendirmenin yanlışlığının daha iyi görüleceğini ileri süren
Anadol, ''Açıklanan nedenlerle, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin konumu ve
saygınlığıyla bağdaşmayan, liyakat esaslarına aykırı olan, idari ve yasal takdir
hakkının kötüye kullanılması niteliğinde olan ve sonucu itibariyle Ali Osman
Koca'nın Genel Sekreter olarak görevlendirilmesine dair olan atama işleminin geri alınması, saygıyla talep olunur'' dedi.