BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.404,86
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son durum ABD hevesleri yıktı

Kobani'den gelen son dakika haberler Kürtleri sevindirirken ABD yönetimi Kobane'nin IŞİD'den tamamen alındığını doğrulamadı. İşte Kobani'de son durum.

Abone ol

KOBANİ 'den dün gelen son dakika haberleri Kürtleri sevinçten sokaklara döktü.
Kobani 'deki Kürt yetkililerin açıklamalarına göre IŞİD 'in elindeki kentin tamamı alındı. ABD makamlarından son duruma ilişkin gelen açıklama ise Kürtler'in heveslerini yıktı. ABD Kobani'nin tamamının alındığını doğrulamadı ve yüzde 70'ninin Kürtlerin kontrolüne geçtiğini ilan etti.

KOBANİ'DE SON DAKİKA GELİŞMELER (YENİ HABER)

KOBANİ 'DEN GELEN SON HABERLER : Kobani kent merkezinin IŞİD'den alınmasının ardından Kürt güçleri köylere yöneldi. Ağır silahlar Kobane 'nin önemli noktalarına yerleştirildi. Roketler, havan topları ve diğer silahlar, muhtemel saldırılara karşı hazır halde bekletiliyor.

1 KÖY KURTARILDI BİRİ KUŞATMADA : Komutan Zebari, Helince köyünün kurtarıldığını ve YPG ve ÖSO savaşçıları ile beraber Minaz û Mezreebrûş köylerine ilerlediklerini belirtti.

Önceki günlerde de Termik ve Memite köyleri kurtarılmıştı. Savaş uçakalarının dün akşam saatlerinden beri zaman zaman örgütün köylerdeki mevzilerini vurduğunu bildirildi.

KOBANİ'NİN TAMAMI KURTARILDI MI?

Kobani 'de 134 gün devam eden savaşın sonucunda dün Kürt güçleri zafer ilan etti. Kobani Dışişleri Bakanı İdris Nehsan Kobani kent merkezinin tamamının saat 17.00 sıralarında YPG’nin eline geçtiğini duyurdu.

Peşmerge Komutanı Emid Muslih Zebari de IŞİD’in elindeki son mahalle olan Mıktel ve çevresinin de Kürt güçlerinin kontrolüne geçtiğini ilan etti.
kobani-ypg.20150127085455.jpg
Bu açıklamaların ardından Kobani 'de ve diğer ülkelerdeki Kürt illerinde büyük sevinç yaşandı.
Türkiye'de de Güneydoğu bölgesindeki illerde dün gece Kobani zaferi kutlamasıyla halk sokaklara döküldü.

ABD HEVESLERİ YIKTI

Kürt kaynaklardan gelen zafer ilanı sonrasında ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamayla hevesleri yıktı. ABD Savunma Bakanlığı , Kobani’de dört aydır devam eden mücadelenin bittiğini ya da şehrin tamamen IŞİD mensuplarından temizlendiğini teyid edemeyeceklerini duyurdu.

ÜSTÜN DURUMDALAR AMA...

Pentagon Sözcüsü Albay Steve Warren, "Savaşın kazanıldığını söyleyebilecek durumda değilim. Savaş devam ediyor. Fakat an itibariyle dost kuvvetler, inanıyorum ki üstün durumda" diye konuştu.

ABD SÖZCÜSÜ : YÜZDE 70'İ KÜRTLERDE

kobani-son-durum.20150127085512.jpgKobani'ye ilişkin son açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki 'den geldi. Bu açıklamada da Kobani 'de savaşın henüz bitmediği vurgulandı. Psaki, "Kobani’de mücadele devam ediyor. IŞİD karşıtı savaşçılar şu anda Kobani ve çevresinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ediyor" dedi. 

Psaki’ye günlük basın toplantısında, Ayn el Arap’ın (Kobani) denetiminin tamamının bazı Kürt grupları ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) geçtiği yönündeki haberler soruldu.

"Kobani’de mücadelenin devam ettiğini" belirten Psaki, "IŞİD karşıtı savaşçıların şu anda Kobani ve çevresinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol ettiğini ve bunun bir gelişme olduğunu" kaydetti.

KOBANİ SAVAŞI HENÜZ BİTMEDİ

Psaki, “Biliyorsunuz IŞİD oraya çok büyük kaynak yatırdı ama başarılı olamıyorlar ve onları geri püskürtüyoruz. Ancak bunun tamamlanmış bir süreç olup olmadığını teyit edemem. Ancak IŞİD karşıtı güçlerin, IŞİD’i orada geri çevirmede başarılı olması olumlu bir gelişme” diye konuştu.

Psaki, bir soru üzerine, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelenin beş ayağının her birine katkı sağladığını ifade ederek, “Dolayısıyla, sadece bir alanı değil, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına yönelik tüm çabaları içeren, devam eden işbirliğimizden kesinlikle memnunuz” dedi.

KOBANİ SON DURUM : KÖYLER ALINIYOR
kobane-ve-ypg.jpg
Kürt güçleri Kobani 'de zafer ilan ettiler ancak bir çok Kürt köyünde hala IŞİD varlığı devam ediyor. Peşmerge ve YPG'nin şimdi bu köyler için savaştığı haber veriliyor. Kobani kent merkezinde Kürtler üstünlük elde etmiş olsa da kırsaldaki IŞİD bölgeden sökülüp atılabilmiş değil.

Bugün YPG ve Peşmerge birlikleri köylere yönelik operasyonlara başladılar. Gelen son dakika habere göre de IŞİD'in elindeki Minaze köyü kuşatıldı. Helince köyü ise IŞİD'in elinden alındı.

BARZANİ'DEN ZAFER MESAJI

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürt güçlerinin Kobani’yi IŞİD’den alması dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Barzani , “Bugün direnen Kobani’nin kurtarıldığı haberini almış bulunmaktayız. Bu haber, her Kürdistanlı ve özgürlük savunucusunu mutlu etmiştir. Bu başarı tüm Kürdistan halkının başarısıdır. İnsanlığın terör vahşetine karşı başarısıdır.” dedi.

1500 METRELİK SINIRDA HALA IŞİD VAR

Mesud Barzani mesajında Kürdistan Bölgesi’nin bin 500 kilometrelik sınırda halen IŞİD’le savaş halinde olduğuna da değindi.

Koalisyon güçlerinin sürekli desteğinden dolayı kendi adına ve Kürdistan halkı adına teşekkür ettiğini belirten Barzani, Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı olan Türkiye’ye de ayrıca teşekkür etti.

KOBANİ KUTLAMALARIkobane-sevinç-gösterileri.jpg

IŞİD’in 134 gündür işgal ettiği Kobani kent merkezinin tamamen Kürt güçlerinin eline geçmesi ardından Kürt illerinde kutlamalar başladı. Kobani’den gelen son dakika haberler Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Muş ve Hakkâri gibi Kürt illerinde sokağa dökülen vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'den (Ayn el Arap) püskürtüldüğü haberleri üzerine Şanlıurfa'da kutlama yapıldı. Siirt'te kutlamaların ardından yolu trafiğe kapatıp kimlik kontrolü yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Başkanlığı'nın çağrısı üzerine kent merkezindeki Rabia Meydanı'nda toplanan grup, sevinç gösterilerinde bulundu.

AYSEL TUĞLUK DA ORADAYDI

Polisin güvenlik önlemi aldığı meydanda havai fişek atıp halay çeken gruba, çevreden geçen bazı sürücüler ise korna çalarak destek verdi. Sık sık Kürt gurupları lehine slogan atan kalabalık, dilek feneri uçurdu.

Gruba hitap eden Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Kobani'de büyük bir zaferin kazanıldığını söyledi. Zaferin insanlığı ve özgürlüğü isteyen herkesin zaferi olduğunu aktaran Tuğluk, Kobani'deki mücadelenin dünyaya örnek olması gerektiğini belirtti. Gruptakiler eğlencenin ardından dağıldı.

SİİRT KUTLAMASINDA OLAY ÇIKTI

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'den (Ayn el Arap) püskürtüldüğü haberleri üzerine Siirt'te yapılan kutlamaların ardından yüzü maskeli gruplara polis müdahale etti.

Dumlupınar, Barış ve Alan mahallelerinde toplanan yüzleri maskeli gruplar, barikat kurup yolu trafiğe kapattı, kimlik kontrolü yapmak istedi. Bazı göstericiler Dumlupınar Mahallesi'nde Fatih İlköğretim Okulu önündeki MOBESE kameralarına taş attı.

Uyarılara rağmen dağılmayan gruplara polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Gruplar ara sokaklara kaçtı.

Bu sırada, göstericilerin arasında çocuğu bulunan bir anne, çocuğunu göstericilerin arasından alarak eve götürdü.