BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.394,37
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de çatışmalar 'yoğunlaştı'

ABD, koalisyon güçlerine bağlı olarak dün akşam IŞİD mevzilerini bombaladığını açıkladı. Etrafı kuşatılan Kobani'nin ise 'şimdiye kadarki en ağır hava saldırısıyla karşı karşıya kaldığı' ifade ediliyor.

Abone ol

Kobani'de çatışmaların yoğun şekilde devam ediyor. Kürt muhalifler, Kobani'ye onlarca havan topunun düştüğünü söylüyor. Yerel kaynaklar, Kobani'nin şimdiye kadar en ağır hava saldırısıyla karşı karşıya kaldığını ifade ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dün akşam Kobani'yi çevreleyen IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) örgütünü bombaladığını açıkladı.

IŞİD koalisyonu çerçevesinde gerçekleşen hava saldırılarında, Kobani'nin doğusundaki mevziler bombalandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD hava operasyonlarında en az 35 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini kaydetti.

Kobani'nin doğusunda bir köyde bulunan görgü tanıkları dün BBC'ye konuşmuş ve "IŞİD mevzisi olduğunu düşündükleri bölgelerde 4 büyük patlama duyduklarını" söylemişlerdi.

CNN Türk kanalına konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili Aysel Tuğluk da, Kobani'deki IŞİD mevzilerine bombardıman yapıldığını söylemiş, "Hangi uçaklar, koalisyondan mı Türkiye'den mi onu bilemiyoruz tabii ki" demişti.

'Bayram namazında Kobani'deyiz'

Geçen ay Kobani sınırına dayanan IŞİD militanları, kente bağlı çok sayıda köyü ele geçirdi. Bölgede savaştan kaçan yaklaşık 180 bin kişi Türkiye'ye sığındı.

Örgüt, sosyal medyada "Birkaç gün içinde kenti düşüreceklerine ve bayram namazını Kobani'de kılacaklarına söz veren" paylaşımlarda bulunuyor.

PKK'ya yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Birlikleri (YPG) kuvvetleri, Kobani'yi korumak için IŞİD militanlarına karşı mücadele veriyor.

YPG 'kent savaşına hazırlanıyor'

IŞİD'e yakınlığı ile bilinen Takva isimli haber sitesinde ve sosyal medyada, IŞİD'in Kobani'ye girdiğine dair haberler ve iddialar yayımlanmıştı.

BBC Türkçe'nin ulaştığı Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, IŞİD militanlarının kente girdiği iddialarını reddetti.

Müslim, Kürt kuvveti YPG ile IŞİD arasında 1 kilometre mesafe kaldığını belirterek, ''Büyük bir kent savaşı hazırlığında olduklarını'' söyledi.

Müslim, aralarında sivillerin de bulunduğu birkaç kişinin yaralandığını, yaralananların sınırın Türkiye tarafında Suruç'ta hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Başbakan'dan Kobani'ye 'destek' açıklaması

Perşembe günü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye ve Irak'ta sınırötesi operasyon yetkisi veren tezkere Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

Aynı zamanda yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına da izin veren tezkereye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) karşı çıkmış, çözüm sürecinin sıkıntıya girebileceği tartışmaları yaşanmıştı.

Türkiye ile müzakere yürüten PKK'nin Kandil'deki isimlerinden ve PKK lideri Abdullah Öcalan'dan son günlerde sert açıklamalar gelmiş ve çözüm sürecinin Kobani'de olup bitene bağlı olduğu, Kobani düşerse sürecin biteceği belirtilmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Perşembe akşamı ATV'de katıldığı yayında, "Kobani'nin düşmesini istemiyoruz" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Kobani'nin düşmemesi için de ne gerekiyorsa, elimizden geleni yaparız" şeklinde konuştu.

Sınıra Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı tank ve askerler konuşlandırıldı ve silahlarını Kobani yönüne doğrulttuğu görüldü. Fakat TSK, Kobani'deki duruma dair henüz askeri bir adım atmadı.