BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika IŞİD Mürşitpınar'a saldırdı

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için topyekün saldırıya geçti

Abone ol

Suriye’nin Kobani kentinde IŞİD VE YPG güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlendi. IŞİD militanları Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirmek için saldırı başlattı. İntihar saldırısının ardından 4 koldan saldıran IŞİD militanları kapıya 25 metre kadar yaklaştı.

BOMBA YÜKLÜ ARACI İNFİLAK ETTİRDİLER ARDINDAN 4 KOLDAN SALDIRDILAR

Sabah saat4.30- 05.00 sularında Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir araç Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobane'ye geçerken infilak etti. Aracın infilak etmesinin ardından ise ışid militanları 4 koldan saldırıya geçti. Doğu, batı, güney cephelerinde ağır silah ve havanlarla IŞİD güçleri, sınır kapısına yönelik saldırı başlattı.

YPG/YPJ KARŞILIK VERDİ

Mürşitpınar Sınır Kapısı'na çok yakın bir noktada bulunan Türkiye tarafındaki TMO'ya ait buğday filosunun etrafından yerleşen militanların Kobanê'ye yönelik saldırdığı iddia edildi. Saldırılar YPG/YPJ güçleri anında karşılık verdi.

Bombalı araçların Türkiye'den girdiği iddiası yalanlandı

IŞİD’in sınır kapısını aldığı ileri sürülürken YPG kaynakları kapı kontrolünün kendilerinde olduğunu bildirdi. Öte yandan bomba yüklü araçların Türkiye tarafından Kobani’ye geçtiği iddia edildi. Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada iddialar reddedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu saldırılardan biri, sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye’den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır. Sınır bölgemizde teyakkuzda olan güvenlik güçleri, gece geç saatlerden beri Suriye tarafında başlayan hareketliliği tespit etmiş ve gerekli tüm önlemleri almıştır. Bu çerçevede, çatışmalar nedeniyle risk altında olan basın tepesi de bugün için boşaltılmıştır.”

IŞİDLİLER HALEN TMO OFİSİNDE

Kobanê’de sabah saatlerinde IŞİD'in bombalı araçla yaptığı saldırının ardından başlayan yoğun çatışmalar yaklaşık 6 saat aralıksız sürdü. DAİŞ’in Mürşitpınar Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için yaptığı saldırı YPG/YPJ'liler tarafından geri püskürtülürken, IŞİD'lilerin TMO’nun buğday ofisinde hala bulunduğu bildirildi.

IŞİD KAPIYA 25 METRE YAKLAŞTI

IŞİD militanlarının kapıya 25 metreye kadar yaklaştığı öğrenildi. Yarım saat arayla meydana gelen şiddetli patlamalarda, yerel kaynaklar 4 YPG militanının öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını bildirdi. Saldırıda yaralananlar, Yumurtalık bölgesine sevk edilen ambulanslarla Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

"IŞİD MİLİTANLARI BOŞALTILAN KÖYLERDEN SALDIRDI" İDDİASI

Öte yandan PKK'ya yakınlığıyla bilinen ANF'de saldırıyla ilgili ilginç bir iddia yer aldı.  Yine daha önce güvenlik gerekçesiyle Türk askeri tarafından boşaltılan ve sürekli zırhlı araçlarla askerlerin 24 saat nöbet tuttuğu sınır kapısının Suruç tarafından kalan Küçük Etmanek ve Serxet köylerindeki cami ve bazı evlere yerleşen IŞİD militanlarının Kobanê’ye saldırdığı iddia edildi.

SINIR KAPISININ DOĞUSUNDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

ABD güçleri önderliğindeki müttefik güçleri sabahın erken saatlerinde Kobani’de bulunan IŞİD hedeflerine bomba yağdırdı. IŞİD güçleri ise top ve havan mermileri ile YPG güçlerine yönelik saldırılarını arttırdı. YPG güçleri ise havan mermileri ile saldırılara karşılık verdi. Mürşitpınar Sınır kapısının doğusunda yoğunlaşan çatışmalar ise yaklaşık 2 saat sürdü.

kobani.20141129152057.jpg

PEŞMERGE KOMUTANI KONUŞTU

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Xazyavayi, sabah 05:00 ten beri Kobani’nin güneydoğu, kuzeydoğu ve batı cephelerinde YPG, Peşmerge Güçleri ve ÖSO ile IŞİD mensupları arasında çatışmalar meydana geldiğini söyledi.

Peşmerge komutanı, çatışmalarda ağır silahların kullanıldığını ifade etti. IŞİD’in hiçbir ilerleme kaydedemediğini savunan Xazyavayi, “Örgüt geri çekiliyor ve her gün biraz daha zayıflıyor” iddiasında bulundu.

Tuğgeneral Tevfik Xazyavayi, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da sabah saatlerinde 4 kez IŞİD mevzilerine hava saldırısı düzenlediğini dile getirdi.

YARALILAR SURUÇ DEVLET HASTANESİ'NDE

Rûdaw muhabiri, IŞİD mensuplarının 3-4 bomba yüklü araçla Mürşitpınar Sınır Kapısı’na saldırdığını aktardı. Saldırıda yaralanan 20 kişi, Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

DAİŞ HALEN KENTTE

ANF'ye konuşan YPG/YPJ Komutanı Meysa Ebdo, kentte ev ev sokak sokak savaş yürüttüklerini söyleyerek "Tehlike bitmiş değil. DAİŞ halen kentte ve savaşımız sürüyor. Herhangi bir rehavet içerisinde değiliz, kimse de olmamalıdır. DAİŞ çetesini küçümsemiyoruz ve tedbirlerimizi de ona göre alıyoruz." dedi.

ucak.20141129152047.jpg

Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar, sınır kapısı yakınlarında yoğunlaştı. Çatışmaların Türkiye sınırına yaklaşması nedeniyle Türk Hava Kuvvetlerine ait 2 savaş uçağı, sınır hattı boyunca keşif uçuşu yaptı.