BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.420,44
HABER /  GÜNCEL

Kobani eylemlerinde ölü sayısı 22'ye çıktı

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını ve Türkiye'nin tutumunu protesto amacıyla düzenlenen gösteriler üçüncü günde de devam ederken ölenlerin sayısı ise 22'ye çıktı. Başbakan Davutoğlu ise gösterileri sert bir dille eleştirdi.

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani'ye yönelik saldırılarını ve Türkiye'nin tutumunu protesto amacıyla düzenlenen gösteriler üçüncü günde de devam ederken ölenlerin sayısı ise 22'ye çıktı.
Göstericiler, Ankara'yı Kobani'de yaşananlara sessiz kalmakla ve IŞİD'e destek vermekle suçluyor.

Eylemler nedeniyle altı ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Fakat eylemciler, yasağa rağmen protesto gösterileri için meydanlardaydı.

Diyarbakır'da 10, Mardin'de 6, Siirt'te 3, Van'da 1, Batman'da 1 kişinin gruplar arası çıkan çatışmalarda öldüğü, Muş'ta da 1 kişinin başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu öldüğü bildirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, gösterileri sert bir dille eleştirdi ve "Kamu düzeni ne suretle olursa olsun sağlanacaktır. Tüm birimler ve valiler gerekli talimatları almıştır" dedi.

Doğan Haber Ajansı DHA'nın aktardığına göre, Siirt'te Çarşamba akşam saatlerinde bir polis karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş açıldığı, bir grubun AKP belediye binasına motolof kokteyli attığı bildirildi.

Mardin'deki göstericiler, yolları çöp konteynırları ve taşlarla kapatırken, bir grup da AKP ve Hüda Par ilçe başkanlıklarına molotofkokteyli ve taş attı. Van'da da yaklaşık 500 kişinin AKP binasını taşladığı bildirildi.

Eylemcilerin, taş, molotof ve zaman zaman silah kullandığı olaylara polis de göz yaşartıcı gaz ve panzerlerle müdahale etti.

Iğdır'da ise 150 kişilik bir grup toplandı. Göstericilere muhalif Azeri bir grup bir araya gelerek, protestoculara saldırmak istedi. Ancak polis araya girdi.

Azeri grup, yakaladıkları bir göstericiyi linç etmek istedi fakat gösterici Özel Harekat Timi tarafından kurtarıldı.

Ankara'da eylemler

Başkent Ankara'da da eylemciler sokaklardaydı.


BBC Türkçe'den Sinan Onuş, Ankara'daki durumu şöyle aktardı:

"Ankara'da da Kobani'ye karşı IŞİD saldırılarını protesto eden gruba polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti."

"TSİ 18.00'de sendikalar ve kitle örgütlerinin de aralarında olduğu bir grup, Kolej Meydanı'nda toplandı. Grup, meşaleler yakıp Kızılay Meydanı'na yürümek ve burada bir basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, grubun Kızılay'a yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine grup, basın açıklamasını Kolej Meydanı'nda yaptı.
Açıklama sonrası polis arabalarından gruba, dağılmaları yönünde uyarılar başladı. Polisin anonslarında "Aranızda polise molotof kokteyli atmak için bekleyen sırt çantalı provokatörler var" diye uyarması da dikkat çekti."

"Sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri polisin uyarıları sonrası 9 Ekim'de TSİ 11.30'da aynı yerde buluşmak, aynı zamanda "protestoların provokasyona uğramaması" için uyarılar yaparak alandan ayrıldı. Yaklaşık 100 kişi ise dağılmayarak yolu trafiğe kapattı. Bunun üzerine polis, gruba, TOMA'lardan sıktığı tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında en az 10 gösterici gözaltına alındı."

"Müdahale sonrası grup, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi yönüne çekildi. Polisle göstericiler arasındaki çatışma burada da bir saate yakın devam etti."
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde de içerisinde alışveriş yapanların bulunduğu bir süpermarket atılan molotof kokteyli ile ateşe verildi. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Çevik kuvvetin sevk edildiği bölgede grup daha sonra dağıldı."

"Başbakanlık'ta düzenlenen Güvenlik Toplantısı sonrası konuşan Davutoğlu, HDP'nin de halka yaptığı 'sokağa çıkın' çağrısına da halkın tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bir siyasi partinin son derece antidemokratik ve halkın canına malına kastederek çağrı yapması demokrasiye aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yurtdışında çok acı olaylar yaşanıyor olabilir. Bu acılı olaylar dolayısıyla hiç kimse bunları Türkiye içine yansıtamaz" diye konuştu.
Davutoğlu, PKK ile Türkiye devletinin müzakere sürecine atıfta bulunarak, "Hiçbir vandalizme çözüm sürecini kurban etmeyiz. Ama çözüm süreci adına da şiddete müsamaha gösterecek bir tavır içine girmeyiz" dedi."


İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde de içerisinde alışveriş yapanların bulunduğu bir süpermarket atılan molotof kokteyli ile ateşe verildi. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Çevik kuvvetin sevk edildiği bölgede grup daha sonra dağıldı.

Başbakanlık'ta düzenlenen Güvenlik Toplantısı sonrası konuşan Davutoğlu, HDP'nin de halka yaptığı 'sokağa çıkın' çağrısına da halkın tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bir siyasi partinin son derece antidemokratik ve halkın canına malına kastederek çağrı yapması demokrasiye aykırıdır.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Yurtdışında çok acı olaylar yaşanıyor olabilir. Bu acılı olaylar dolayısıyla hiç kimse bunları Türkiye içine yansıtamaz" diye konuştu.

Davutoğlu, PKK ile Türkiye devletinin müzakere sürecine atıfta bulunarak, "Hiçbir vandalizme çözüm sürecini kurban etmeyiz. Ama çözüm süreci adına da şiddete müsamaha gösterecek bir tavır içine girmeyiz" dedi.