BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

KOAH hastalığından binlerce kişi ölüyor

Türkiye'de her yıl KOAH hastalığından 40 bin kişinin öldüğü açıklandı. Uzmanlar hastalığın ciddiye alınması konusunda uyarıyor

Abone ol

Türkiye'de her yıl 40 bin kişinin KOAH'tan hayatını kaybettiği bildirildi.Her yıl haziran ayının son haftasında kaliteli nefes almanın önemiyle ilgili farkındalık meydana getirmek amacıyla tüm dünyada nefes ölçüm etkinlikleri düzenleniyor. Türkiye'de de her sene farklı temalarda gerçekleşen aktivitelerin bu yılki teması "Spor ve Sağlık" oldu. Malatya dahil birçok ilde ücretsiz nefes ölçümü gerçekleştirildi. 

TÜRKİYE'DE 3. ÖLÜM NEDENİ

Türk Toraks Derneği tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) 3'üncü ölüm nedeni olduğu, her yıl 40 binden fazla ölüme neden olduğu belirtildi. Bu nedenle erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Türkiye'deki nefes darlığı ve solunum rahatsızlıklarıyla ilgili veri elde etmek ve ilk kontrolü gerçekleştirmek amacıyla yarından itibaren; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kayseri, Isparta, Tokat'ta nefes ölçüm aktiviteleri yapıldı" ifadeleri kullanıldı.

NEFES ÖLÇÜM TESTİ YAPTIRILMALI

Nefes ölçüm testinin bir borunun içine güçlü bir şekilde üflenerek yapılan ve en fazla 10 dakika süren basit bir test olduğun aktarıldı. Özellikle 40 yaşın üzerinde olan, sigara içen, sık sık öksüren ve nefes darlığı çeken kişilerin mutlaka bu testi yaptırmaları gerektiği bildirilerek, "Bu test ile ilerleyici bir hastalık olan KOAH'a erken tanı koymak ve ilerlemesini önlemek mümkündür. Ayrıca astım hastalarının bir kısmı da bu testle teşhis edilebilmektedir. Test sonucu nefes değerleri düşük çıktığında, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gereklidir.

Nefes darlığı, nefes almada zorluk hissedildiği anda, birtakım aktivitelerden uzak durulur ve bu da kasların güçsüzleşmesine neden olur. Birçok hastalığı da beraberinde getirir. Eğer nefes darlığı hissediyorsanız, sık sık öksürüyorsanız, ilk muayenenizi yaptırmak için bulunduğunuz ildeki sağlık merkezine gidebilir ve nefes testinizi yaptırabilirsiniz" denildi.