BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Kraliçe bölücübaşının elini sıktı

İngiliz monarkından birinin ilk kez bir Sinn Fein lideriyle el sıkışması ülke medyasında ‘tarihi bir an’ olarak değerlendirildi.

Abone ol

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Kuzey İrlanda ziyaretinin ikinci gününde, IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Feinli lider Martin McGuinness ile bir araya gelerek el sıkıştı.

Başkent Belfast'taki Lyric Tiyatrosu'nda düzenlen bir sanat etkinliğinden ayrılırken Kuzey İrlandalı yetkililerin elini sıkan Kraliçe Elizabeth’in, ikinci sırada duran McGuinness'in de elini sıktığı ve bu sırada İrlandaca, “Yolunuz açık olsun, hoşçakalın!” dediği bildirildi.

BARIŞ SÜRECİ TAMAMLANIYOR

İrlanda Cumhurbaşkanı Micheal Higgins ile Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakanı Peter Robinson’un da hazır bulunduğu etkinlikteki ilk ‘el sıkışmanın’ basına kapalı olarak yapıldığı bildirildi. Daha sonra ise Kraliçe ile Sinn Fein lideri medya önünde bir kez daha el sıkışarak dünyaya ‘barış süreci tamamlanıyor’ mesajı verdi. 

TARİHİ OLAY

Buluşmayı ‘tarihi bir olay’ olarak yorumlayan İngiliz medyası, 10 yıl önce böyle bir buluşmanın hayalinin bile kurulamayacağını ve bunun uzun süredir devam eden barış sürecinin tamamlandığının bir göstergesi olduğu değerlendirmesini yaptı.

İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil edilen Sinn Fein, 2005 yılında silah bırakan IRA'nın siyasi kanadı olarak biliniyor.

Sinn Feinli lider Martin McGuinness, Kuzey İrlanda Yönetimi Birinci Bakanı Peter Robinson’un yardımcı bakanı olarak ülke yönetiminin başında bulunuyor.