BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

KKTC'den doğalgaz krizine kritik öneri!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a ilettiği öneriye destek geldi

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bugün ilettiği yeni öneriyi desteklediklerini belirterek yükselen tansiyonu bu sözlerle söndürmeye çalıştı:

"Önemli olan bugün herkesin Doğu Akdeniz'de yeni bir tansiyon yükselmesini engelleyici bir basiretle davranmasıdır, tek taraflı ya da provokatif eylemlerden kaçınılmasıdır. Ümit ederiz ki bu öneriyle birlikte hem tansiyon düşer, hem de işbirliği anlayışı egemen olur" 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la BM'deki görüşmesinde kendisine dört maddelik yeni bir öneri sunmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu ve Eroğlu BM'deki görüşmelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Eroğlu ile bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, öncelikle KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'na yapıcı tutumu dolayısıyla teşekkür etmek istediğini belirtti. Kendileriyle sürekli istişare halinde olduklarını ve iki gün önce Türkiye ile KKTC arasında kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşmasının imzalandığını anımsatan Davutoğlu, bunun KKTC Bakanlar Kurulu'nda da kabul edildiğini söyledi.

YAPICI ÖNERİNİN İKİ FARKLI BOYUTU VAR

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a yaptığı bu "son derece yapıcı önerinin" iki boyut içerdiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Birincisi, şu an yürümekte olan müzakerelerin olumsuz etkilenmesini engelleyen ve bu müzakerelere bir işbirliği ruhu da katan iyi bir öneri bu. Çünkü müzakereler sürerken tek taraflı eylemlerde bulunmak, her şeyden önce müzakere sürecine sabotaj anlamına gelirdi, halbuki bu öneriyle müzakere sürecine ivme katılıyor çünkü bir işbirliği anlayışıyla iki tarafın ortak şekilde müzakereler sürerken dahi araştırma yapılmasını temin ediyor"

KKTC'nin önerisinin müzakerelere "iyi niyet boyutu katan bir unsur, müzakerelere ivme katması beklenen bir unsur olduğunu" söyleyen Davutoğlu, "Yapılan öneri kalıcı ve adil bir öneri, müzakereden bağımsız olarak ileride de değerlendirilecek bir öneri çünkü BM Genel Sekreterinin teklif edeceği kişi ve oluşacak komite her iki tarafı da temsil kabiliyeti yüksek bir komite olacak ve bu komite birlikte kararlar alacak. Zaten Sayın Hristofyas da reddetmedi buralardaki Kıbrıs Türklerinin haklarını. O da (bu bir fonda toplanacak) dedi, ama bu sefer tek taraflı bir uygulamayla değil, birlikte buna karar verilecek, kullanımı da, her iki tarafın da ayrı ayrı yapabileceği kaynakların başka amaçlarla kullanılması yerine, ortak çıkarlar amacında kullanılması da aradaki işbirliği ruhunu güçlendirecektir" dedi.

TOP RUM TARAFINDA

Davutoğlu, "Bu çok yapıcı bir öneri, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu öneriyi destekliyoruz, bu önerinin şu anda yaşanmakta olan krizi engelleyici nitelik taşıdığını, bu krizin tırmanmasını ortadan kaldıracağını, aksine son derece olumlu bir atmosfer oluşturacağını düşünüyoruz" dedi. Benzer konuları ilgili taraflarla dün görüştüklerini ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ile de görüşme yaptıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Umarız bu yapıcı öneriye Kıbrıs Rum tarafından da yapıcı bir teklif gelir ve oturulur, mekanizma konuşulur, böyle bir eylemden önce uygun olabilecek en iyi işleyecek mekanizma üzerinde mutabık kalınır. Bugün KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun teklif ettiği bu öneri hem ilkeler, hem mekanizma bağlamında doğru bir çerçeve sunuyor, eminim BM Genel Sekreteri de bunu değerlendirecektir ve gerekli adımların atılması konusunda ilgili taraflarla görüşmelerini sürdürecektir"

EROĞLU BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞTÜ

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban ile iki konuyu görüştüklerini söyledi.

"Tabii öncelikle biz genel sekretere inisiyatifini kullanarak Rumların bu davranışını engellemesini istedik, ama bu mümkün değilse biz de anavatan Türkiye ile TPAO ile anlaşma yapmış vaziyetteyiz. Hükümetimiz bu konuda bir karar almıştır, adanın dört bir yanında Sayın Hristofyas'ın dediği gibi Türk tarafının da hakları vardır, biz o haklardan hareketle adanın dört bir yanında arama izni verme hakkımızı kullandık"