BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

K.Kore'nin görüşme teklifine ABD'den soğuk yanıt

Kuzey Kore'nin Washington ile üst düzey görüşme teklifine ABD ve Güney Kore soğuk yanıt verdi.

Abone ol

Kuzey Kore'nin Washington ile üst düzey görüşme teklifine ABD ve Güney Kore soğuk yanıt verdi.

ABD sözcüsü, Kuzey Kore'nin "lafla değil eylemleriyle" değerlendirileceğini belirtti.

Kuzey Kore, Pazar günü ABD'ye bölgesel barış konusunda önkoşulsuz görüşme teklifinde bulunmuştu.

Kuzey ve Güney Kore arasında geçen hafta , katılacak delegeler konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine yapılamadı.

Pyongyang'ın bu yıl gerçekleştirdiği ile Güney Kore ve ABD hedeflerine yönelik tehditleri bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olmuştu.

'Laf değil eylem'

Son haftalarda Kuzey Kore'nin daha yumuşak bir üslup kullanmasına rağmen Amerikalı yetkililer Pyongyang'ın görüşme teklifine kuşkuyla yaklaştı.

ABD Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden, "Kuzey Kore ile güvenilir bir müzakere arzu ediyoruz. Fakat Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi kararları da dahil olmak üzere dünya karşısındaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve görüşmeler sonunda nükleer arınmaya gitmesi gerekir." dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Kalem Müdürü Denis McDonough ise "Kuzey Kore'yi dün duyduğumuz güzel laflarla değil, eylemleriyle değerlendireceğiz. Tabi oldukları görüşmeler yoluyla kaldıramayacaklar." dedi.

Güney Kore'nin birleşmeden sorumlu bakanlık sözcüsü Kim Hyung-seok da ABD ile aynı tutuma sahip olduklarını ifade ederek, diyalog penceresi açık olmakla birlikte Kuzey'in önce somut adım atması gerektiğini belirtti.

Kuzey Kore Milli Savunma Komisyonu ise nükleer silahların sınırlandırılması görüşmelerinin Kuzey Kore kadar Amerikan silahlarını da kapsaması gerektiğini ifade etti.

Kuzey Kore ile nükleer silahsızlanma konusunda altı ülkenin katılacağı görüşmelerin yeniden başlatılması konusunu görüşmek üzere ABD, Japonya ve Güney Kore Çarşamba günü Washington'da biraraya gelecek.