BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,70
ALTIN 2.408,54
HABER /  GÜNCEL

K.Kore lideri Medvedev'le görüştü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il dokuz yıl aradan sonra yaptığı ilk Rusya ziyaretinde mevkidaşı Dimitri Medvedev'le görüştü.

Abone ol

Kamuoyu önünde pek gözükmeyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, Rusya lideri Dimitri Medvedev'le görüştü.

Kim, Rusya'yı son olarak 2002'de ziyaret etmişti

Sibirya'daki görüşmede, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla, bu ülkedeki gıda ve enerji sıkıntısının ele alınması bekleniyordu.

Pyongyang yönetimi, Rus enerji devi Gazprom ile Güney Kore'den Kuzey'e uzanacak bir boru hattı için görüşmeler yapıyor.

Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre, Gazprom'la anlaşma Kuzey Kore'ye yıllık 100 milyon dolar gelir getirebilir.

Uzmanlar, boru hattının Kuzey Kore'ye ek gelir sağlamasının yanı sıra, istikrarın korunması adına teşvik edici olacağını söylüyor.

Ancak Seul'deki BBC Muhabiri Lucy Williamson, boru hattının, Güney Kore için önemli bir enerji kaynağı üzerinde denetimi pratikte Pyongyang'a vereceğini söylüyor.

Williamson, bu durumun Güney Kore'yi rahatsız ettiğini vurguluyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il, geçen Cumartesi günü Rusya'nın uzak doğusundaki sınır kenti Khasan'a zırhlı treniyle ulaştı.

Gıda yardımı

Bir hafta sürmesi ziyaretin programı büyük ölçüde gizli tutuluyor.

Kim'in, Rusya'daki ilk birkaç gününde Vladivostok'un kuzeyindeki bir barajı ziyaret ettiği, Baykal Gölü'nde yüzdüğü ve Sovyetler Birliği döneminden kalma bir uçak fabrikasını gezdiği belirtiliyor.

Kim Jong-İl'in dokuz yıl aradan sonraki Rusya ziyareti ülkesinde ekonomik sorunlar ve gıda sıkıntısının yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Rusya cuma günü Pyongyang'a 50 ton tahıl göndereceğini açıklamıştı.

Kuzey Kore lideri mayıs ayında da Çin'i ziyaret etmişti.