BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  GÜNCEL

Bu hesaplama Erdoğan'ı çok kızdıracak

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan oturup 9 günlük bayram tatilinin mali kaybını hesapladı ama...

Abone ol

3 günlük Ramazan Bayramı'nın Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkarılmasının Türkiye'ye yarattığı mali kayıp 4.5 milyar lira.

Bu hesabı yapan da Milliyet yazarı Mehmet Tezkan. Ancak Tezkan'ın hesaplama yöntemi basit bir matematik hesabından öte Başbakan Erdoğan'a bir gönderme.

Neden mi?

Şöyle ki...

2008 yılında sendikaların 1 Mayıs tatil olsun çağrısına şiddetle karşı çıkan Başbakan Erdoğan, 1 günlük tatilin ekonomi üzerinde yarattığı kaybı açıklamıştı. Erdoğan'ın 2008'e verdiği rakamlara göre 1 günlük tatilin ekonomiye kaybı 2 milyar liraydı.

Hesaplama yöntemi ise son derece basitti.

2007 yılına ilişkin gayri safi yurt içi hasıla 856 milyar liraydı. Başbakan bu parayı 365 güne bölmüş ve günlük yuvarlak hesapla 2 milyar lirayı bulmuştu.

EKONOMİSTLER ELEŞTİRMİŞTİ

Erdoğan'ın bu hesaplama yöntemi ise o dönem ekonomistler sert bir dille eleştirmişti. O dönemki eleştirileri bugünkü köşesine taşıyan Tezkan,

"Ekonomistler o zaman böyle bir hesabın yapılmayacağını yazmışlardı.. Mantık yanlış demişlerdi.. Tarım üretiminin durmadığını, ineklerin süt vermeye, tavukların yumurtlamaya devam ettiğini, ekinlerin büyüdüğünü, elektrik, benzin tüketiminin sürdüğünü, harcamaların devam ettiğini, cep telefonlarının susmadığını, faizin işlemeye devam ettiğini, tatil diye maaşların azalmadığını söyleyerek hesaplama yöntemine itiraz etmişlerdi" anımsatmasında bulundu.

KENDİ YÖNTEMİYLE VURDU

Erdoğan'ı kendi yöntemiyle vuran Tezkan, Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılan bayram tatilinin maliyetini hesapladı.

"Bayram tatili üç gündü.. Pazartesi yarım iş günü, cuma tam iş günüydü.. Bakanlar Kurulu, bu iki günü idari tatil ilan etti.. Önü, arkası cumartesi pazara denk gelince, Ramazan Bayramı dokuz gün oldu..

Peki, bu kararın Türkiye'ye maliyeti ne!
Cumartesi, pazar tatillerini saymıyorum..
Üç günlük Ramazan Bayramı'nı da dikkate almıyorum..
Sadece yarım günlük pazartesiyle cuma gününü hesaba katıyorum.. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Türkiye'nin kaybı 4.5 milyar lira..
Eski parayla 4.5 katrilyon..
Acayip değil mi?

Ekonomistlere itirazım yok..
Ben, Başbakan'ın hesaplama yöntemiyle önümüzdeki 1.5 günlük avanta tatilin maliyetini hesapladım..."