BIST 10.078
DOLAR 32,36
EURO 34,67
ALTIN 2.416,45
HABER /  GÜNCEL

Kızlara ne olacak?

TÜSİAD'dan sonra Güler Sabancı da 8 yıl kesintisiz eğitimin kaldırılmasına karşı çıktı

Abone ol

TÜSİAD'dan sonra Güler Sabancı da 8 yıl kesintisiz eğitimin değiştirilmesine karşı çıkanlar arasındaydı.  Vatan gazetesinin 'kızlara ne olacak?' başlığıyla manşetine taşıdığı haberin detayları ise şöyle;

4+4+4 TEKLİFİ

4+4+4 kesintili eğitim çocuk gelinleri artırır. Kaygılıyım' dedi.

Zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran '4+4+4' teklifine iş dünyasının üd kadın patronundan art arda eleştiri geldi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in "İlk 4 yılın ardından kızların okula devamları açısından endişeliyiz" açıklamasına dün Güler Sabana destek verdi.

KESİNTİ ZARAR VERİR

Tasarının henüz yasalaşmadığını vurgulayan Sabana "Kaygı şudur; 4 yıldan sonra bir kesinti, çocuk gelinler ve çocuk işçileri artırır. Zaten kızlarda okullaşma oranı ilköğrenimde yüzde 98.4'ten ortaöğrenimde yüzde 66'ya düşüyor. Bir daha düşünmek gerek" dedi.

BÜTÜN KIZ ÇOCUKLARI 12 YIL OKUYACAKLAR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 4+4+4 kesintili eğitimle ilgili endişelerin yersiz olduğunu savundu

TÜSÎAD Başkanı Ümit Boyner:

"Teklifte, ilköğretimi iki kademeye ayırma ve ilk kademe sonrasını açık öğretimle ilişkilendirme yönündeki düzenlemelerin özellikle kız çocuklarının eğitime katılım ve okula devamlan açısından yaratabileceği sakıncalar aynca endişe vericidir. Bunun yanında, ilköğretim birinci kademeden ikinci kademeye geçişin yeni bir merkezi sınav modelini beraberinde getirip getirmeyeceği de belirsizdir."

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı; " Kaygı şudur; 4 yıldan sonra bir kesinti, çocuk gelinler ve çocuk işçiler. Bu konuda kaygı var. Bunlan artıracak diye kaygı var. Çünkü zaten bunlar bir sorunumuz. Bunlan yenmeye çalışıyoruz; çocuk gelinleri ve çocuk işçileri. Ben bu kaygının ve tartışmanın sağlıklı olduğuna aynca inanıyorum. Bunun dikkate alınacağını umuyorum.

Henüz kanun tasarısı alt komisyonlarda görüşülüyor. Dolayısıyla ilgililerin bunu dikkate alacaklarını umuyorum. İlköğrenimde yüzde 98,4 erkekte ve kız çocuklannda okullaşma. Ancak ortaöğrenimde düşüyor bu. Erkek çocuklarda yüzde 69'a, kız çocuklarda yüzde 66'ya düşüyor.

Dolayısıyla ilerlemesi gereken daha orada bir yer var, kazanılması gereken. Burada bir değişikliği şu anda biraz erken buluyorum açıkçası.Ama bütün bu tartışmaların da sağlıklı bir yere bağlanacağını umuyorum."

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan;

"Okul öncesi eğitimin 444 içinde olmasını ve kesintisiz olmasını istiyoruz.

Zorunlu eğitimin kesintili hale getirilmesi, çocuk sömürüsüne yol açar, çocuk gelin trajedisi yaşanmasının önünü açacak, bunlan daha da kolaylaştıracaktır. 9-10 yaş, bir çocuğun torna tevsiye gibi meslek okullarında eğitim kararı vermesi için çok erkendir.

En önemli konu; kız çocukların istismarı, eve kapatılmasının bir ön adımı olacağmdan endişe duyuyoruz. Bunun için İçtüzüğün bize verdiği tüm imkanlan zorlayarak bu konudaki düzenlemeleri daha kabul edilebilir, kesintisiz hale getirmeye çalışacağız. 4. yıl kesintisini kabul edilemez olduğunu anlatacağız."