BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kızım cesur ol ve çık

TRT Şeş ile birlikte Kürtçe söyleyen şarkıcılara da gün doğdu! Ancak bu kez de karşılarına örgüt dikildi.

Abone ol TRT'ye çıkan şarkıcıları hain ilan eden örgüt, "Eğer TRT'ye çıkarsanız Avrupa'da konser veremezsiniz" diye tehdit ediyor. Bu tehdide aldırmayan Rojin, "Örgütü değil; annemi dinledim ve ekrana çıktım." diyor.

Zaman Cumartesi eki muhabiri Sevinç Özarslan Krüt sanatçılarla konuştu. Rojin ve Şivan Perwer'den ilginç açıklamalar geldi:

Rojin: "Nihayet dilimize gün doğdu. Benim amacım; bu ülkedeki bütün renklerin beni dinlemesiydi. Bu nedenle şarkılarımı Türkçe ve Kürtçe okudum. Çok taşlanmama rağmen... Taşlanmadan taçlanma olmuyor. Beni eleştirenler de Türkçe-Kürtçe şarkı söylemeye başladı. Demek ki ben doğru yoldaymışım. Ders verdiğim bazı kurumlarda, rahat giyindiğim, makyaj yaptığım için eleştirildim. Şimdi bakıyorum beni eleştirenler punk'çı gibi geziyor. TRT'nin yaptığı tarihî bir adım.

Sesini Türkiye'de duyuramayan sanatçılar devlet kanalından duyurabilecek. Sadece kültür sanata yönelik programlar devam ederse Kürt müzisyenler açısından TRT Şeş, bir açılım olacak. Tabii ki bana da PKK'dan baskı oldu. Hain ilan edildim. Ciddi anlamda tehdit de aldım. Medyada en çok sunulan ben olduğum için en fazla engellenmeye çalışılanlardan biriydim. Ama örgütün değil, halkın sesine kulak verdim. Çıkmamı isteyenlerin çoğunluk olduğunu görünce teklifi kabul ettim. Annem 75 yaşında, Kürtçe konusunda çok hassastır. 'Kızım cesur ol ve çık, bu bir şeylerin başlangıcı.' dedi. Annem benden daha ileri düşünüyormuş."

Şivan Perwer (33 yıldır Almanya'da yaşayan Kürt müzisyen):

"TRT, 50 kişilik bir senfoni orkestrasıyla sahneye çıkmamı teklif etti. İlla Türkiye'de değil, Avrupa'nın herhangi bir şehrinde de olabileceğini söylediler. Biz bu meseleye olumlu bakıyoruz. Radikal Kürt kesim gibi program yapanlara hain gözüyle bakmıyoruz. Kürt sanatçıların bu şekilde üzerine gidilmesi yanlıştır. Bu yaklaşım Kürtlere kaybettirir. Bana her zaman baskı vardı, onların ideolojilerine hizmet etmediğimiz için baskıyla sürekli karşılaşıyoruz.

TRT 6'dan dolayı bir tehdit almadım. Eğer halkım isterse ben Şeş TV'ye çıkarım, kimsenin baskısına boyun eğmem. Yeter ki TRT beni Şivan Perwer olarak kabul etsin. Çünkü ben sadece sevda türküleri söylemiyorum. Şarkılarımın çoğunluğu zulme karşı bir çığlıktır. TRT Şeş, Şivan Perwer'in sanatını bir bütün olarak kabul ederse, sansür uygulamazsa benim açımdan sorun kalmaz. Bana gelen teklife, 'Şimdiden bir şey söyleyemem, ne yapacağınızı görmek istiyorum.' diye cevap verdim. Kanalı çok ciddi takip ediyorum. Şimdiye kadarki izlenimim fena değil. Türkiye'de Kürtler adına iyi şeyler oluyor ama bazı şeylerin somutlaşmasını bekliyoruz."