BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kızılaydan Bosnalılara sera hizmeti

Kızılay, imza attığı yep yepyeni bir proje ile tüm yardım kuruluşlarına örnek oldu.

Abone ol

Türk halkının merhamet eli olarak Dünya coğrafyasının her köşesine yardım taşıyan Türk Kızılayı, imza attığı yepyeni bir projeyle tüm yardım kuruluşlarına örnek oldu. İhtiyaç sahiplerine balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeyi amaçlayan bu çağdaş ve insancıl projeyle, yardıma muhtaç kişilerin hukukuna saygı kaygısı öne çıkıyor.

Doksanlı yıllarda Avrupa’nın göbeğinde insanlık tarihinin en büyük katliamlarından biri yaşanmış ve Sırp milisler Bosnalı Müslümanlara karşı soykırıma girişmişti. Srebrenica’da bir Pazar yerine düşen bombalarla insanlığın yüreğini dağlayan Sırp faşizmi insanlığın ortak utancı olarak tarihe kaydını düşmüştü

Yıllar süren iç savaş sırasında binlerce Bosnalı hayatını kaybederken, yüz binlercesi de yaralandı ya da yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Batılıların sessiz kaldığı bu katliamın yaraları yıllardır sarılmaya çalışılsa da çalışmalar yetersiz kalıyor. Savaşın başladığı ilk günlerden bu yana bölgeye yardım göndermeye çalışan Türk Kızılayı, bölgede görev yapan Türk tugayıyla işbirliği yaparak tüm dünya ya örnek olacak bir projeyi hayata geçirdi.

Türk halkının merhamet elini dopdolu olarak sürekli bölgeye taşıyan Kızılay, bölgede yaşayan savaş gazileriyle dul kadınlara öncelik tanımak kaydıyla "Sera Projesini" başlattı. Bosna’da görev yapan Türk Tugayının da büyük lojistik desteğini alan Kızılay, Bosna’nın orta kesimindeki Baanoviçi ve Zavidoviç bölgelerinde 100’er metrekarelik alanlarda organizasyonunu yaptığı 30 serayı sahiplerine teslim etti.

Bosnalı Müslüman aileler, Kızılay’ın teslim ettiği seralarda yapacakları üretimlerde aile bütçelerine yıllık ortalama 1000 avroluk katkı yapacaklar. Ortalama bir memur maaşının 150 avro olduğu Bosna’da Kızlay’ın önderliğini yaptığı seracılığın süratle yaygınlaşacağı belirtiliyor..

Bölgedeki yardım faaliyetlerini Türk askerleriyle birlikte eşgüdüm içinde sürdüren Türk Kızılayı’nın Seracılık eğitimi ve kurulumu çalışmalarını Makedonya’ya da taşıması ve Balık verme yönteminin yerine balık tutma eğitimi doğrusunu koyması bekleniyor.