BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kıyamet savaşı çıkaracak Kudüs gelişmesi! Dünya ayağa kalktı

KUDÜS'ü İsrail başkent ilan edecek ve resmi kurumlarını buraya taşıyacak. ABD'nin de bu başkent ilanını tanıyacağı söyleniyor. Ankara'dan bu konuda son dakika açıklamalar gelirken, böyle bir adımın 3. dünya savaşını başlatacağı söyleniyor.

Abone ol

3 büyük dinin merkezi konumundaki Kudüs'le ilgili endişe verici son dakika haberleri geliyor. İddiaya göre ABD, İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etme kararını tanıyacak. Böyle bir durum Ortadoğu'da kıyamet savaşının fitilini ateşleyecek demektir.

Tüm dünya ve Ortadoğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını vermesini bekliyor. Beyaz Saray gece yarısı İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma adımının şimdilik ertelendiğini duyurdu. Bugün ilan edilmesi beklenen kararın ardından gözler şimdi de Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasında. Halen Trump'ın böyle bir adım atma ihtimali bulunuyor. Trump'ın damadı ve Orta Doğu Barış Elçisi Jared Kushner Pazar günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp tanımamaya karar vermeye çalıştığını söylemişti.

ANKARA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA: Beştepe'den gelen açıklamada Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın'ın imzası var.

İbrahim Kalın, ''ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı haberleri, son derece endişe vericidir. Bu, Kudüs’ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır. Böyle bir adım, zaten kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini ortadan kaldıracak ve yeni gerilim ve çatışmalara sebep olacaktır" dedi.

Erdoğan'dan ABD ve İsrail'e Kudüs restini çekti!

ÜRDÜN KRALI TÜRKİYE'YE GELİYOR : Kudüs ile ilgili endişe veren gelişmeler üzerine dün ABD'yi uyaran Ürdün Kralı II. Abdullah, Türkiye'ye geliyor. Yarın Ankara'da olacak olan Ürdün kralı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kudüs'ü görüşecek.

BU SAVAŞ İLANI DEMEK
Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan tüm Filistinliler, Trump'a karşı öfkeli. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa, Trump'ın söz konusu kararı vermesi halinde bunun bir savaş ilanı anlamına geleceğini belirtti.

Yine Reuters'a konuşan eski ABD terörle mücadele yetkilisi Daniel Benjamin, yaşananları tek cümleyle özetliyor: "Bu ateşle oynamak!"

DÜNYA AYAĞA KALKTI : Bütün bölgeyi yangın yerine çevirebilecek Washington'ın Kudüs planına en son tepki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi. Trump'ı arayan Fransa lideri, Kudüs kararından endişe duyduğunu belirterek kutsal kentin statüsünün değişmemesini istedi.  

ORTADOĞU'YA ÖLÜM ÖPÜCÜĞÜ OLUR : Reuters haber ajansına konuşan Filistin'in ABD Delegasyonu Temsilcisi Hüsam Zomlot, söz konusu adımın iki devletli çözüm için ölüm öpücüğü olacağını söyledi. Filistin lideri Mahmud Abbas, "Kudüs'ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasına yönelik her hangi bir adım ya da ABD'nin büyükelçiliği Kudüs’e taşıması barış sürecinin geleceğine tehdit oluşturur ve Filistinliler, Araplar ve uluslararası açıdan kabul edilemez" dedi.

Kudüs haritada nerede ve kimin elinde? Kudüs'ün konumu ve Yahudi-Filistinli nüfusu

KUDÜS KRİZİ NEDİR? : Dünya ülkeleri Kudüs'ü başkent olarak tanımıyor. Haliyle de burada elçilik bulundurmuyor. 1995'ten beri göreve gelen her ABD Başkanı, bunun için doğru zaman olmadığını belirterek, Amerikan Elçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını erteliyor. Bu yıl da ABD Başkanı Donald Trump'ın ertelemeye imza atması gerekiyordu. Ancak damadı 'hala düşünüyor' deyince dünya ayağa kalktı. Trump dün gece yarısı ertelemeyi imzaladı ancak bu kez de Kudüs'ü başkent olarak tanıyacak iddiaları gerilim yaratıyor.  Diplomatlara ve gözlemcilere göre, Donald Trump yarın yani Çarşamba günü yapacağı konuşmada, İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanınmasına destek verdiğini açıklayabilir.