BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.507,26
HABER /  POLİTİKA

Kıvrıkoğlundan Paşa itiraf!

Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, yerine gelen Hilmi Özkök'le ilgili itiraflarda bulundu.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, yerine Org. Hilmi Özkök’ün geçmesini istemediği yönünde çıkan iddiaları doğruladı.
Kıvrıkoğlu Paşa, “Evet Özkök’ün Genelkurmay Başkanı olmasını  istemiyordum” dedi. Kıvrıkoğlu, gerekçesini şöyle açıkladı
: "Yüzbaşı iken farklı olunur, ama yetkili kişiyken farklı olunur. Komutan olarak 2 yıl kendisini izledim. İrtica ile daha iyi mücadele edecek birinin gelmesini istedim."

Kendisinin Özkök'ü istemediğine ilişkin iddiaları köşesine taşıyan gazeteci Şükrü Küçükşahin'i arayan Kıvrıkoğlu şunları söyledi:

ECEVİT GÖREV SÜREMİN UZATILMASINI İSTEDİ

"Bakın ben size süreci anlatayım. 15 Temmuz 2002 günü, pazartesiydi, beni aradılar. Sayın Başbakan rahmetli Bülent Ecevit’in görüşmek istediğini söylediler. (...) Başbakanlık Konutu’nu söylediler. Saatinde gittiğimde Sayın Başbakan beni kapıda karşıladı; içeri girdiğimde ise Sayın Şükrü Sina Gürel vardı. Kendisi Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak kabineye yeni girmişti. (...) Rahmetli Başbakan konuşmaya başladı. 5 yıldır birlikte çalıştığımızı vurguladı. Sonra görev süremin uzatılmasını önerdi.

BUNU ASKER VE KAMUOYU HOŞ KARŞILAMAZDI

Bu tevazuya teşekkür edip şunları dedim: Ben bunu kabul etmem. Bunu asker kamuoyu hoş karşılamaz. Sürenin uzaması için kanun çıkması gerekir. (...) Genelkurmay Başkanlığı gibi üst düzey bir makama ait bir konunun, milletvekillerin, siyasilerin elinde pingpong topu gibi oynanmasına müsaade etmem.

SEZER'E DE İSTEMEDİĞİMİ SÖYLEDİM

Sayın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e çıktım. Kendisine, birazdan Sayın Başbakan’ın geleceğini, benim görev süremin uzatılmasını önereceğini, benim buna karşı çıktığımı, bunun asker kamuoyunda hoş karşılanmayacağını söyledim. Sayın Başbakan’a söylediklerimi, aynen tekrarladım; pingpong topu, yaş falan.

YENİ BİR KOMUTAN ÖNERİMİ SÖYLEDİM

 ÖZKÖK: GAYET İYİ GİDİYORDU AMA SONRA BİR ŞEY OLDU
Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, selefi Hüseyin Kıvrıkoğlu ile ilişkilerini, "Gayet iyi gidiyordu; ama sonra bir şey oldu" diye açıkladı.
Önce "Yazınızı okudum, ilginç; ama no comment (Yorum yok)" dedi; ardından şu kısa değerlendirmeyi yaptı: "Sadece şunu söyleyebilirim; iki komutan olarak gayet güzel çalışıyorduk; ama, sonra bir şeyler oldu. Neden oldu derseniz, işte onu da bilmiyorum."


Bir saat sonra rahmetli Ecevit geldi ve konuyu açtı. Yine aynı şeyleri söyledim. Ama onlara sonra dedim ki, ’Ama ben size yeni bir Genelkurmay Başkanı öneriyorum’. Yeni bir Kara Kuvvetleri Komutanı (Kıvrıkoğlu, o günün Jandarma Genel Komutanı Org. Aytaç Yalman’ı ima ediyor) atanacak. Bunları 18 Temmuz’da konuşuyoruz. Yeni komutan 30 Ağustos’ta göreve başlayacak. Bu arada siz Genelkurmay Başkanlığı’na atama yapmazsınız, yeni kuvvet komutanı da 30 Ağustos’ta görevi aldıktan sonra eylül ayının ilk haftasında onu Genelkurmay Başkanı atarsınız. Yeni komutanın kim olacağını söylemedim.

ÖZKÖK NEDEN OLMAZ?

Hilmi Özkök’ü istemiyordum. Unutmayın yüzbaşı iken ayrı, farklı tutum gösterirsin, yetkili komutan olunca farklı. Ben 2 yıl kendisini komutan olarak izledim. Bunun sonucunda da irtica ile mücadeleyi daha iyi yapacak birinin gelmesini istedim.

BAHÇELİ DE SÜREM UZASIN İSTEDİ

Bahçeli de görev süremin uzatılmasının yararlı olacağını söyledi. Orada da Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a da ifade ettiğim görüşlerimin aynısını kendisine de anlatarak uzatmayı kesinlikle kabul edemeyeceğimi belirttim.

UZATSALAR DA HEMEN İSTİFA EDECEKTİM

Eğer benim bilgim dışında uzatma yapsalardı bile istifa edecektim. Bir defa da Sayın Gürel ile o Başbakanlık Konutu’nda görüştük; ama o gün kendisi hiç konuşmadı. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı Sezer sağ, her şeyi bilir.

Kaynak: Şükrü Küçükşahin / Sabah