BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları neden uçtu?

Petrol fiyatlarında dün yeni bir rekor daha kırıldı. Piyasalardaki endişe de eklenince, bu soru merak konusu oldu. Yanıt şu;

Abone ol New York borsasında ham petrolün varil fiyatı 108 dolar 21 cent'i gördü. Uzmanlara göre artışın en önemli nedeni değer kaybeden ABD dolarından kaçmak isteyen yatırımcıların ham made yatırımı yapması.

Birinci etken: Ham petrol fiyatlarındaki son yükseliş aslında doların zayıfığını ve enflasyonun etkilerini yansıtıyor.

Bu iki kaygı yatırımcıların, Amerikan menşeli hisse senetlerini satmasına ve diğer yatırım araçlarına kıyasla değerlerini koruyacağına inanılan petrol gibi ham madde ürünlerine yönelmesine neden oldu.

İkinci etken: Son artıştaki bir başka etken de Çin'in artan talebine karşın, petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC'in geçen hafta aldığı üretimi artırmama kararı.

Amerika Birleşik Devletleri dışındaki petrol tüketicileri için, doların zayıflığı artan petrol fiyatlarını bir ölçüde telafi ediyor.

Ancak Amerikalı tüketiciler, birçok uzmanın ekonominin durgunluğa girdiğini düşündüğü bir ortamda, fiyat artışının etkilerine karşı daha korumasız bir konumda.

Enerji fiyatlarının yüksekliği de, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkedeki enflasyon kaygılarının başlıca nedenlerinden.

Yüksek petrol fiyatları 1970'lerden bu yana birçok ekonomik krizdeki önemli faktörlerden biriydi.

Ancak Amerikan dolarının şu andaki zayıflığı emlak ve kredi piyasalarındaki krizlerden kaynaklanıyor. Buna karşın, son on yılda on kat artan petrol fiyatlarının krizi daha da ağırlaştırması ihtimali var. (Kaynak: BBC Türkçe)