BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.398,96
HABER /  DÜNYA

KIŞANAK CEMEVİ, ORTODOKS VE SÜRYANİ KİLİSELERİNİ ZİYARET ETTİ

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet İskenderun’da cemevi ve kiliseleri ziyaret ederek barış süreci ile ilgili fikir alışveri...

Abone ol

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet İskenderun’da cemevi ve kiliseleri ziyaret ederek barış süreci ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Kışanak örgütün 8 Mayıs’ta çekilmeye başlayacağını söyledi.
Kışanak, Mardin Milletvekili Erol Dora ve beraberlerindeki heyet ile İskenderun’da bir süre önce açılışı yapılan cemevini ziyaret etti. Burada zılgıtlarla karşılanan heyet, çözüm süeci ile ilgili Alevi önderleriyle fikir alış verişinde bulundu.
İskenderun Hacı Bektaş Veli Kültür Tanıtma Derneği Başkanı Kemal Soysüren, ziyaretten dolayı mutlu olduklarını ve çözüm sürecini desteklediklerini ancak çekinceleri olan noktalar olduğunu söyledi.
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak burada yaptığı konuşmada, Alevi vatandaşların haklarının korunduğu bir anayasa istediklerinin altını çizdi. Kışanak, konuşmasında çözüm sürecinin Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda önemli bir adım olduğunu ancak demokratikleşmenin sadece Kürt sorununun çözümü gibi algılanmaması gerektiğini belirtti. Kışanak, "Demokrasi ya herkes için olmalıdır ya da hiç kimse için" dedi.
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet daha sonra İskenderun Ortodoks Kilisesini ziyaret etti. Burada cemaat başkanı Can Teymur, kilisenin papazı Dimitri Yıldırım ve kilise yöneticileri tarafından karşılanan BDP heyetine Paskalya yumurtası ikram edildi.
Cemaat başkanı Teymur çözüm sürecini desteklediklerini ve ziyaretten dolayı memnun olduklarını belirtti.
Kışanak ise bir süre önce kaçırılan Hıristiyan din adamlarının akibeti ile ilgili girişimlerde bulunduklarını ve bu durumdan son derece üzüntülü olduklarını belirterek kutlanmakta olan Paskalya Bayramı’nında Hıristiyan alemine ve ülkeye barış ve huzur getirmesi dileklerinde bulundu.

PKK 8 MAYIS’TA ÇEKİLMEYE BAŞLAYACAK
BDP heyeti Ortadoks kilisesinin ardından Suryani kilisesini ziyaret etti. Uzun yıllar sinema olarak kullanıldıktan sonra 2011 yılında tekrar ibadete açılan kiliseyi gezerek bilgi alan heyet metropolitlerin kıçırılmasından duydukları üzüntüyü burada da dile getirdiler.
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, "Büyük ölçüde çekilmesi gereken kimse onlar çekilmiştir. Onlar 8 Mayıs der, ama önceden de tedbirlerini alır ve giderler" şeklindeki açıklamasına cevap verdi. Kışanak, şunları dile getirdi:
“Cemil Çiçek bu açıklamayı hangi bilgiye dayanarak yaptı bilmiyoruz çünkü biz tarafların resmi olarak yaptıkları açıklamaları esas alıyoruz. Biliyorsunuz bir süre önce Öcalan’ın mektubunu Kandil’e götürmüş ve orada çekilme ile ilgili açıklamalar yapılmıştı. Teknik olarak çekilme için hazırlıklarını bir hafta on günlük sürede tamamlayarak çekilmeye başlayacakları yönünde bilgiler verilmişti. Bizim ziyaretimizden sonra bir hafta on günlük süre doluyor ve 8 Mayıs’ta çekilmeye başlanacağını biliyoruz. Tabii biz doğal olarak yapılan resmi temasları esas alarak geri çekilmenin iki gün sonra başlayacağını esas alıyoruz ve bu süreçte herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Özellikle silahlı kuvvetlerin bir askeri operasyona bir çatışma ortamına cevaz vermeyecek şekilde bir tutum ve yaklaşım içerisinde olmalarını bekliyoruz. Bu tüm Türkiye’nin arzuladığı ve beklediği bir gelişmeydi. Kalıcı barışı ve demokratikleşmeyi konuşmak için önemli tarihi bir fırsat bunun iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum”.
(İHA)