BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,75
HABER /  DÜNYA

Kırgizistan gözler seçim sonuçlarında

Tartışmalı seçimler için ülkede bazı sandık tutanakları yeniden incelenmeye başlanırken, heyecan da giderek artıyor.

Abone ol

Kırgızistan'da kamuoyu, Merkez Seçim Komisyonu'nun bu hafta sonunda açıklayacağı seçimlerin kesin sonuçlarına kilitlenirken, komisyon bazı bölgelerde sandık sayım tutunaklarının yeniden incelendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, yaptığı açıklamada, Merkez Seçim Komisyonu;ndan (MSK), genel seçimlerin kesin sonuçlarını sabırsızlıkla beklediklerini belirterek, seçimleri kazanan parti liderleriyle seçimden sonra dün ikinci kez biraraya geldiğini ve kendilerine seçimin kesin sonuçlarının bu hafta sonunda açıklanacağını söylediğini bildirdi.

Otunbayeva, seçimin kesin sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından "istediğim partiye koalisyonu kurma yetkisini vereceğim" dedi.

Halkın, partilerden seçimin sonucunu beklemeden koalisyon kurma çalışmalarını hızlandırmalarını istediğini ifade eden Otunbayeva, "partilerin koalisyonu ve hükümeti kurma işini, yasalara göre verilecek 45 günlük süreden önce tamamlaması halinde, halkımız partilere minnettar kalacaktır" dedi.

Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Otunbayeva;nın parti liderleriyle ikinci kez basına kapalı olarak yaptığı görüşmeye iktidar yanlısı Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Almazbek Atambayev'in katılmadığı dikkat çekti.

İNCELEME

Bu arada, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Akılbek Sariyev, bugün basın toplantısında yaptığı açıklamada, tüm sandık sayım sonucu tutanaklarının incelenmesinin tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Sariyev, "Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde tutanaklar mühürsüz çıktı. Bir çok seçim bölgesinde tutanaklar bir kişinin imzasını taşıyor. Yurt dışında kurulan sandıklardan Rusya Federasyonu'nda bazı bölgelerdeki sandıklardaki seçim sonuçlarını iptal ettik. Umarım, bu eksiklikler seçim sonucunu etkilemez" diye konuştu.

Kırgızistan;da 10 Ekimde yapılan milletvekili seçimlerde 120 sandalyeli meclise, Ata Jurt Partisi, Sosyal Demokrat Parti, Ar Namıs Parti, Cumhuriyet Partisi ile Ata Meken Partisi milletvekili sokmuştu.

Ülke genelinde gereken oy sayısını alan ancak yüzde 5 barajını aşamayan Bütün (Birlik) Partisi, bazı seçim bölgelerinde sandık sayım sonucu tutanaklarının incelenmesini istemişti.

Seçim Komisyonu'nun bu başvuruyu kabul ederek, sandık sayım onucu tutanaklarını inceleme kararı verdiği ise ilk kez bugün açıklandı.