BIST 10.191
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.403,27
HABER /  RAMAZAN

Kimse Yok Mu'dan 103 ülkeye yardım

Ramazanla birlikte ihtiyaç sahiplerine yardımlarını artırarak sürdüren Kimse Yok Mu Derneği, ay boyunca 103 ülkede yardım çalışması yürütecek.

Abone ol

Kimse Yok Mu Derneği Genel Müdürü Celal Türkoğlu, AA muhabirine, ramazan boyunca derneklerinin yapacağı yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İnsani yardım derneği olarak ihtiyaç sahiplerine hem yurt içinden hem de yurt dışından yardımları ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Türkoğlu, çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Türkoğlu, ramazan kumanya kolilerinde 14 kalem gıda malzemesi bulunduğunu ifade ederek, bu gıda malzemelerinin yüzde 80-90'ını bağışçılarından ve büyük gıda firmalarından tedarik yoluyla oluşturduklarını kaydetti.

Genel merkezlerinin lojistiğinde kolileme çalışmalarının çok güzel bir atmosfer içerisinde, gönüllülerle beraber yapıldığını anlatan Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Gönüllülerimiz 10.00'dan 17.00-18.00'e kadar oluşturduğumuz band üzerinde çalışıyor. Şu ana kadar yaklaşık 35 bin koli hazırladık. Bunları şubelerimize ulaştırdık. Şu anda bütün şubelerimizde en azından 500'er koli bulunmakta. İkinci bir partiyi hazırlama çalışmalarımız devam ediyor. Genel merkez olarak yapmış olduğumuz tedarikle 60 bin koli şu anda hazırlığımız var. Bunun üzerine yaklaşık 70-80 bin koli de şubelerimizin yapmış olduğu tedarik çalışması var. Türkiye içerisinde 41 şubemiz bu koli çalışmalarını yapıyor."

- Hedef 178 bin ihtiyaç sahibine ulaşmak

Celal Türkoğlu, bu yılki hedeflerinin yurt içerisinde 178 bin ihtiyaç sahibine kolileri ulaştırmak olduğunu söyledi.

İhtiyaç sahiplerinin evlerine giderek, kapılarını çalıp gönüllerini almayı amaçladıklarını belirten Türkoğlu, "Kumanya paketlerimizi sadece bir paket olarak algılamamak lazım. Bunda bir gönül alma, bir selam, bir kapı çalma var. Daha önce tespitini yaptığımız, evlerine gittiğimiz muhtara, komşuya sorduğumuz sosyal incelemesiyle hakikaten ihtiyaç sahibi olduğunu belirlemiş olduğumuz 81 ilimizdeki ihtiyaç sahibi 178 bin aileye bu kumanya paketlerini ulaştırmayla ilgili yoğun bir gayret içerisindeyiz" diye konuştu.

- İftar çalışmaları

Türkoğlu, kumanya paketleri dışında iftar çalışmaları da bulunduğuna değinerek, "22 ayrı noktada 41 şubemizin organizasyonuyla günde binlerce kişiye inşallah iftar sofrası açacağız. Bazı şubelerimiz sıcak yemek hazırlığı yapıp bizzat adreslere götürüyor" dedi.

Söz konusu noktalardan 6'ının öneminin ayrı olduğuna dikkati çeken Türkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu 6 nokta da Suriyeli misafirlerimiz için olandır. Yaklaşık bir yıldır ülkemize gelen Suriyeli mülteciler var. Şu anda 500 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Bunların yaklaşık 200 bin kadarı konteyner, çadır kentlerde yaşıyor. Fakat 300 bin kadarı dışarıda, bu insaların kalma problemi var, yeme içme problemi var. Bununla ilgili 7-8 aydır çalışmalarımız devam ediyordu zaten. Kilis, Kırıkhan, Yayladığı gibi sınır bölgesine yakın noktalarda 6 noktada iftar çalışmamız var. Bunlardan bir tanesi de mobil aşevimiz o da Kilis'te bulunuyor."

Türkoğlu, özellikle ramazanda Suriyeli sığınmacıların da unutulmaması gerektiğini belirterek, "Dindaşız, sıcak bir bölgedeler en azından iftarlarına ortak olalım. Bu vesileyle vatandaşlarımız, 5777'ye bir SMS göndererek, bir kardeşimizin iftarına vesile olabilir" diye konuştu.

- Yurt dışı yardımları

Genel Müdür Türkoğlu, yurt dışı çalışmaları hakkında da bilgi vererek, yaklaşık 5-6 yıldır yurt dışıyla ilgili ramazan çalışması yaptıklarını kaydetti.

Bu yıl 103 ülkede ramazan çalışmaları yaptıklarını anlatan Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu 103 ülkenin yaklaşık 19 kadarına bizzat şubelerimiz ve genel merkezimizden görevli arkadaşlarımız gidecek. Diğer ülkelerde de oradaki gönüllülerimiz organizeleri yapacak. O bölgelerde de yine kumanya çalışmaları var. Yerelde herkesin damak tadı farklı oluyor. Orada mesela nohut, pirinç yemeyen bölgeler olabiliyor. Oradaki damak zevkine göre gıda kumanyaları hazırlanıyor. İhtiyaç sahipleri belirleniyor, 103 ülkeye maliyetini gönderiyoruz, gönüllülerimiz yerelden satın alıyor. Yani o ülkeye de bir ekonomik katkımız oluyor, nakliyeci kazanıyor, gıdacı kazanıyor."

Kimse Yok Mu Derneği Genel Müdürü Celal Türkoğlu, dil, din, ırk ayrımı yapmadan yardım çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Bir kumanya paketi bedelinin 70 lira olduğunu hatırlatan Türkoğlu, yardımlarını zaman zaman gönüllülerle beraber dağıtmalarının söz konusu çalışmalarına ayrı bir anlam kattığını sözlerine ekledi.