BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kimin tekerine çomak soktu?

İzmir ve Ege Bölgesi'nde çok sayıda operasyona imza atan özel yetkili savcı Murat Gök'ün yetkilerine tırpan geldi.

Abone ol

İzmir ve Ege Bölgesi'nde çok sayıda operasyonu başlatan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı.

Ak Parti Hükümeti'nin özel yetkiyle donattığı savcı Gök, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'le aynı dönemde atanmıştı. AKP hükümetinin önce süper yetkiyle donatıp, ardından yetkilerini elinden alması kafalarda soru işareti yarattı. İzmir Baro başkan yardımcısının tarafsızlığına dikkat çektiği Gök "yetkilerim alınmasaydı bundan sonra olacaklar olacaktı" dedi.

SADECE CHP'Lİ BELEDİYELERE OPERASYON YAPTI İDDİASI!

Ergenekon savcısıyla aynı dönemde atanan süper yetkili Savcı Murat Gök özellikle mafya yapılanmasına ilişkin çok önemli operasyonlara imza atmakla birlikte belediyeye yaptığı operasyonlar tepki topladı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol "Bugüne kadar AKP'li Buca belediyesi hariç, sadece CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar yaptı. Başkanları tutukladı. Onlar aklandı ama operasyonlar tam seçim öncesiydi. Bunlar tesadüf mü?" diye konuştu.

İki yıl boyunca Özel Yetkiyle görev yaptığı İzmir Adliyesi'nde belediyeler de dahil, kamu kurumlarındaki suç örgütlerine yönelik operasyonlarla adını duyuran Murat Gök, Adalet Bakanlığı'nın emriyle yetkileri alınarak düz savcı yapıldı.

Bakanlığın kararı Gök'e İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından tebliğ edildi. Gök'e yapılan tebligatta, ‘Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yetkiniz sona erdirilmiştir’ denildi. Murat Gök'ün haziran ayı sonunda çıkan Hakimler ve Savcılar Kararnamesi ardından başka bir ile atanacağı öne sürüldü.

BUNDAN SONRA OLACAKLAR OLACAKTI!

Savcı Murat Gök, “Benim siyasetle işim olmaz. Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler hoşuna gitmedi. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Soruşturma ve operasyon yapma yetkim Başsavcılıkça görülen lüzum üzerine alındı. Sanırım buraya kadarmış. İstifa edeceğim” dedi. Habertürk Televizyonu'na konuşan Gök yetkisine tırpan emrinin bakanlıkça verildiğini söyledi ve "Eğer yetkilerim kalsaydı bundan sonra olacaklar olacaktı" dedi. Gök bugüne kadar 2500 kişiyi yargı önüne çıkardığını da sözlerine ekledi

ÖZEL YETKİ NE DEMEK?

İzmir Barosu Başkan Vekili Özdemir Sökmen ise savcıların özel yetkiyle yetkilendirilmesini doğru bulmadığını baştan belirterek "Ama tarafsız bir savcıydı. Bence görevden alınmasının sebebi son günlerde medyada öne çıkması olabilir"

Sökmen özel yetkiyi de şöyle açıkladı: "Özel yetkinin yasada yeri yok. Ama AK Parti döneminde bazı savcılar daha fazla yetkiyle donatıldı."

İŞTE SÜPER SAVCININ YÜRÜTTÜĞÜ OPERASYONLAR

[PAGE]



Anafor: İzmir polisinin Murat Gök`ün koordinasyonunda 11 ilde düzenlediği bu operasyonda 67 kişi gözaltına alınmıştı. Skorsky helikopterle çiftliğine baskın düzenlenen çete elebaşı A.T.B. ve sevgilisi, Çeşme'deki beş yıldızlı bir otelde yakalanmış, mahkemeye çıkarılan 39 kişiden sekizi tutuklanmıştı. Ardından Savcı Gök'ün itirazı üzerine 11 kişi daha tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.

Cezaevi: İzmir'in Urla ilçesindeki ceza ve tutukevinde bazı gardiyanların, bazı mahkumlarla işbirliği yaparak içeriye uyuşturucu ve cep telefonu sokarak pazarlama gibi suçlara karıştığ iddiaları üzerine Savcı Murat Gök, geniş çaplı soruşturma başlatmıştı. Operasyonda başgardiyan ve dört infaz koruma memuru tutuklanmıştı.

Şafak: İzmir'in Buca ilçesi Kaynaklar beldesinde 400 jandarmanın katıldığı operasyonla 600 milyon liralık yolsuzluk ortaya çıktı. İhbarları değerlendiren Savcı Murat Gök, operasyon için bu defa jandarmaya görev verdi. Operasyonun ardından aralarında Kaynaklar Belediye Başkanı ve İlçe Jandarma Komutanı'yla Tapu Müdürü'nün de bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı.

Terör örgütü operasyonları: Savcı Murat Gök, terör gruplarına da ağır darbeler vurdu. Özellikle DHKP ve PKK'ya yönelik önemli operasyonlar yaptıran Savcı Gök, 10 ayda 55 teröristi tutuklattı.

Kumsal: İzmir'in Çeşme ilçesinde beach clup ve plaj ihalelerine fesat karıştırıldığı, alınması için kanundışı yollara başvurularak rant sağlanmaya çalışıldığı iddialarını araştıran Savcı Murat Gök, operasyon için düğmeye bastı. Jandarma tarafından düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 25 zanlıdan 11`i tutuklanmıştı.

Rıhtım: Polisin teknik takip ve istihbaratı sonucu iki ayrı adam öldürme, alıkoyma ve fidye isteme, beş ayrı adam yaralama, iki ayrı iş yerini ele geçirme, dört ayrı oto kurşunlama, uyuşturucu madde ticareti, rüşvet verme, tehdit, dolandırıcılık, darp, sahte kimlik kullanma ve çek senet tahsilatı gibi birçok suça karışan çıkar amaçlı örgüt takibe alındı. Elebaşılığını Karşıyaka'da lokanta ve kahvehane işleten C.T.'nin yaptığı belirtilen suç örgütüyle ilgili bilgi ve delillerin toplanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, yakalanan 38 kişiyi mahkemeye sevk etti. Zanlılardan 10'u tutuklandı.

Çelik yelekli çete elebaşına operasyon: İzmir'in Bornova ilçesinde iki ayrı bar sahibinin öldürülmesi olayıyla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlatan Savcı Murat Gök, çete elebaşı M.Y. ile birlikte 42 kişiyi yakalattı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonun ardından elebaşı M.Y., çelik yelek ve Uzi marka silahla birlikte yakalandı. 36 noktaya düzenlenen baskınlarda çok sayıda silah ele geçirildi. Adliyeye çıkarılan zanlılardan 22 kişi tutuklandı.

Buca Belediyesi'ne yönelik "Arıkovanı" operasyonu: Aralarında Buca Belediye Başkanı C.Ş. ile kardeşinin de bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Zanlılar, dört günlük gözaltından sonra mahkemeye çıkarıldı. Başkan C.Ş., daha sonra serbest bırakıldı.

Sarmaşık: Savcı Murat Gök'ün talimatıyla düzenlenen Güzelbahçe Belediyesi'ne yönelik operasyonda, Belediye Başkanı ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Toplam 21 kişi tutuklandı.

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA

[PAGE]



İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkilerinin devam ettiğini belirterek, ''Ama rutin bir iş bölümü değişikliği yapılmıştır'' dedi.

Özler, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkilerinin alınmadığını belirterek, Adalet Bakanlığının bu konuda talebi olmadığını ifade etti.

Gök'ün yetkilerinin devam ettiğini vurgulayan Özler, şunları kaydetti:

''Başsavcı Vekilimiz Mehmet Doğar ve benim tasarrufumla bir uygulama yapılmıştır. Murat Gök savcımızın, CMK 250 ile olan yetkileri devam etmektedir. Bundan sonra yerine Mehmet Sait Demiröz savcımız soruşturmalara devam edecek. Gök ise 8 ve 10 Ağır Ceza Mahkemelerinde duruşmalara çıkacaktır. Yetkisinin alınması söz konusu değil, rutin bir görev değişikliğidir. İş bölümünde bir değişiklik olmuştur. CMK 250 ile yetkili savcı sayımız İzmir'de 6'dır. Bunlardan 2'si duruşmalara çıkar, 4'ü soruşturmaları yürütür. Burada yapılan da rutin bir uygulama ve iş bölümü değişikliğidir. Başka bir neden yoktur, görülen lüzum üzerine bir değişikliğe gittik.''